Toimintakertomus 2022

Mynämäen Asemanseudun Kylät ry:n toimintavuosi v. 2022 oli koronan jälkeen vilkasta sisältäen paljon yhteistä tekemistä, talkoita, kokouksia ja matkailua. Taloudellisestikin vuosi oli poikkeuksellisen vilkas toimintoineen, uusine hankintoineen, mutta myös tuloineen. Kolmea erityyppistä Leader Ravakan hanketta työstettiin. Asmandian ympäristö kaunistui ja varustetaso parantui edelleen. Ehdittiin vihdoin juhliakin kylätoimintamme 40-vuotista historiaa. Luonto- ja ympäristöasiat olivat läpileikkaavat teemat yhdistyksen toiminnassa, ulkoilua ja liikuntaa unohtamatta.

Kaikille yhteiset kokoukset ja hallituksen kokoonpano:

Toimintaa ohjasi yhdistyksen hallitus, joka valittiin edellisen vuoden syyskokouksessa 25.11.2021. Puheenjohtajana toimi Markus Gottschalk, ja hallitukseen kuuluivat Ari Helasmo, Hannu Hynnä, Terttu Kokko, Kari Mäkelä, Marjaana Naatula-Kauppila, Mira Pihlman, Marjut Renvall, Mika Rouhiainen. Hallituksen varajäset olivat Petrik Hagström, Minna Hautio, Arto Peippo. Toiminnantarkastajina toimivat Sinikka Kuusela, Hilkka Rakkolainen ja varatoiminnantarkastajina Lahja Leppämaa ja Irma Tenhunen.

Kokouksista ilmoitettiin Vakka-lehdessä sekä yhdistyksen netti- ja facebook-sivuilla. Kyläyhdistyksen hallitus valitaan vuosittain yhdistyksen syyskokouksessa, joka on kaikille avoin tilaisuus. Puolet on vuosittain erovuorossa, puheenjohtajan kausi on kaksi vuotta kerrallaan.

Kevät-/kyläkokouksessa 20.4.2022 hyväksyttiin v:n 2021 toiminta ja tilit. Vieraana oli Ravakan kehittämispäällikkö Juuliska Seikola kertomassa hankeasioista. Kokous antoi hallitukselle valtuudet hakea Matka ja retket -kehittämishanketta ja Asmandian luonnon monimuotoisuus -investointihanketta.

Syys-/kyläkokouksessa 7.12.2022 tehtiin hallituksen jäsenvalinnat ja esiteltiin seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Kylähallituksen kokoonpano vuonna 2023 on seuraava: Puheenjohtaja Markus Gottschalk. Hallitus: Ari Helasmo – Hannu Hynnä – Mira Karppanen – Terttu Kokko – Kari Mäkelä – Marjaana Naatula-Kauppila – Marjut Renvall – Titta Tuokko (uusi). Varajäsenet:  Petrik Hagström – Marika Heinonen (uusi) – Arto Peippo.

Kylähallitus kokoontui vuoden aikana 9 kertaa, 155 pykälän verran, livenä ja hybridinä. Toimikunnat ja talkootyöryhmät kokoontuivat tarpeeseen ja viestivät Whatsapp-kutsuilla sovitusti tai nopealla aikataululla.  ”Talkkariviikot”, eli Asmandian ja ulkoilualueen hoitovuorot menivät hallituksen jäsenten etunimien mukaan aakkosjärjestyksessä ympäri vuoden.

Jäsenistö ja talous:

Vuotuinen henkilöjäsenmaksu oli 10 €, perhejäsenyys 20 €, kannattajajäsen 20 € yksityishenkilöltä ja 50 € yrityksiltä. Kanoottien käyttökorvaus on 5 €/kanootti/kerta, jäsenille ilmainen. Kylätiedote, joka jaettiin kotitalouksiin 15.2, sisälsi jäsenmaksulapun. Jäsenmaksu- ja tilitietoja löytyy yhdistyksen Facebook-sivulta ja kotisivuilta. Kesällä lähti s-postina karhukirje.  Jäseniä yhdistyksessä oli vuoden viimeisenä päivänä (118+20+5) 143. Keväällä otettiin käyttöön OP:n ja SP:n tilien lisäksi MobilePay. Vakuutusturva tarkistettiin kontin ja kaukalon osalta. Vuoden tilinpäätökseen merkittävää rahaliikennettä toivat allaolevat hankkeet ja talkootyöt.

Hankkeet: 

  • Matkat ja retket-hanke, Opintomatkat: matkaraportti ja maksuhakemus on tehty Ravakalle ja maksatus on saatu vuoden 2022 puolella, joten voitiin maksaa siihen kohdistuva kunnan laina pois. Ravakan/Elyn tuki 7 860,60 €, kunnan laina 3 494 €. Hankerahaa jäi vuodelle 2023 käyttämättä n. 1 000 €.
  • Asmandian luonnon monimuotoisuus -hanke, Investointi kestävään kehitykseen ja turvallisuuteen:  kulut nyt yht. 3 136,32€. Haetaan maksatusta v. 2023  hankkeen valmistuttua. Talkootunteja kertyi hankkeelle jo runsaasti.  Ravakan/Elyn tuki 3 382,40 €, kunnan laina 1 933 €. 
  • Vuonna 2021 laadittu kalustohanke. Sen avulla on ostettu keväällä 2022 niittyleikkuri, joka on osoittautunut ”hintansa arvoiseksi” työkaluksi.

Asmandian alueen kehittäminen:

Asmandian alue kehittyi talkoilla, hanketuilla ja jäsenmaksuilla. Laiturille hankittiin pelastautumistikkaat ja huussin portaat uusittiin. Rakennettiin uusi puuvaja, joka on nyt maalattu ja nyt puita pullollaan, tehtiin lauta- ja kanoottikatos kontin kylkeen, ja hankittu uusi niittyleikkuri todettiiin tehokkaaksi. Työnnettävä ruohonleikkuri helpottaa viikkotalkkareiden työtä. Laavun istuinkehikko on osin uusittu, samoin käyntisilta niitylle, tumppiroskis on hankittu laavulle sekä töhryt seinistä hiottu. Kanoottien varaajille on varustettu koodiavainkaappi, lisää pöytiä ja penkkejä ostettiin MR Apupalvelulta ja uusi riistakamera hankittiin. Pelikentät ovat kunnossa. Peltoniitylle haketettiin uusi kävelypolku ja kynnettiin tuleva puiden ja pensaiden istutuskäytävä. Kuivuneet ja tuulenkaatamat puut on hakattu ekoalueelta ja metsänreunasta polttopuiksi. Kesän aikana on oikaistu monitoimikaukalon portit ja asennettu niiden alareunaan säätyvät topparit.

Teräksistä keräyslipasta on vuosia kaivattu Asmandiaan, nyt se saatiin. Design by HeGo Oy. Lipas on satunnaisia kävijöitä varten. Jäsenmaksuhan on edelleen ensisijainen vaihtoehto. Tämän lisäksi otettiin MobilePay numerotarroineen käyttöön keväällä. 

Muita mittavia talkootyökohteita olivat jääkenttien ja latuverkoston ylläpito sekä monen vuoden jälkeen Aseman koulun kuusiaidan leikkuu. Näistä laadittiin työsopimukset kunnan kanssa.

Yhdistyksemme voitti kunnan osallistuva budjetointi äänestyksen ja sai hankkia syksyllä kunnan laskuun 10 000 eur liikuntavälineitä sijoitettaviksi Asmandian alueelle. Ulkoliikuntalaitteet ovat vielä kunnan varastossa. Laitteisiin kuuluu kaksi tukipylvästä, joihin kiinnitetään 5+2 laitetta,  hinta n. 9 800 €. Asennukseen tarvittavat isot betonialustat on tilattu Markulan Sementtivalimolta. Kunta maksoi kaikki ja kyläyhdistys asentaa.

Ensimmäistä kertaa suljettiin yli kymmeneen vuoteen jouduttiin Asmandian laavu /tulisija sulkemaan kesäkuun alussa viikoksi yöllisten vieraiden, rauhattomuuden ja toistuvan ilkivallan korjausten sekä alueen siistimisen vuoksi. Laavu avattiin uudelleen tiukoin rajoituksin; ei yökäyttöä, ei katolle kiipeämistä, laiturille vain kolme henk. kerrallaan, ei roskaamista, ei puita kokoksi asti, ei nuotioita muualle, ei graffiteja, ei kirjoituksia kattoon/seiniin, ei ilkivaltaa kaappien oviin, jne.  

Luistelu- ja hiihtokausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin, jo heti vuoden alussa olivat kaukalon jää ja latu joen jäällä ulkoilukunnossa. Asemanseudun maastolatu avattiin 1.2.2022, Asmandia-jokijää-Nuuskala- rautatie-Vallainen -peltoa-jokijää–Asmandia, lähes yhdeksän kilometriä ja sitä sai hiihtää kumpaankin suuntaan. Kauan ei saatu jäästä ja pitkästä ladusta nauttia: 25.2 sade vei ladun, vain Asmandian kentän “nappulalatu” oli vielä hiihdettävissä. Keli Vallaistentien varrella hyvä jälleen 12.3.

Tapahtumat:

Nappulakisailut hiihdettiin lauantaina 19.2 Asmandiassa, paikalla koronavuosien ja vähälumisten talvien jälkeen yli 30 osanottajaa, sarjat alle 3-, 5-, 7-, 9- ja 11-vuotiaille, mehu ja Hippo-mitalit jokaiselle, tyyli perinteinen. Jäätaitokisa järjestettiin lapsille heti samana päivänä, varusteina luistimet, kypärä ja maila. Kaikki palkittiin kunniakirjalla ja mitalilla. Uutta oli luistimien teroituspalvelu; 5 € / pari.

Roskistempauksella pientareet siisteiksi! Kutsuimme keväällä kaikki mukaan roskistempaukseen, jolla parannetaan ympäristön siisteyttä: Nyt voivat kaikki halukkaat liimata tienvarressa oleviin roskiksiinsa tarran, joka antaa ohikulkijalle luvan sujauttaa sinne kädessään kuljettamia pieniä roskia. Kannustamme myös keräämään pientareille jo päätyneitä roskia niihin. Tarrat kustansi Ravakan Ekoteko-hanke.

Polttopuita talkoiltiin alkukeväällä Asmandian retkeilijöiden iloksi, tuli ”hyönteishotelli” eli iso puupino.

Kevät saapui Asemanseudulle! Mynämäen Asemanseudun Kylät ry järjesti Asmandiassa monenlaista tekemistä: Koristelimme Asmandian pääsiäisteemaiseksi 10.-19.4 kumppaneina Aseman koulun, päiväkodin sekä 4H:n lapsia ja nuoria. Jokainen sai osallistua viemällä pääsiäiseen liittyvän asian Asmandiaan. Palkaksi tiput olivat munineet sinne suklaamuniakin.

Haastoimme myös Asemanseudun asukkaat koristelemaan pihansa ja portinpielensä pääsiäisen kunniaksi ja ohikulkijoiden iloksi. Terveisiä tuli mm. Hyvää Pääsiäistä Katteluksesta! Raukkaan ja Asemantien eksyneiltä noidilta sekä Valpuri koukkunokka ja Ursula pitkäkoipi kissansa Turon kanssa olivat tulleet Opintielle kaffettelemaan ja odottamaan Pentti-Unelmaa.

Kaksi ympäristöä parantavaa luentoa oli keväällä Asmandiassa: Etanoiden hyvikset ja pahikset – poista vieraslajit puutarhastasi (9.5) ja Auta pörräisiä kotipihallasi – vinkkejä ötökkäystävällisten ympäristöjen rakentamiseen (18.5). Tapahtumat olivat kaikille avoimia ja maksuttomia. Asmandian yleisöillassa opittiin, miten erottaa vieraslajietanat kotoperäisistä ja sai neuvoja ensin mainittujen torjuntaan. Tarjolla oli myös nuotiokahvit. Jaettiin myös kyläroskistarroja niitä haluaville. Tilaisuuden järjesti Ravakan EkoTeko-hanke yhdessä kyläyhdistyksen kanssa. Alustajina Tuuli Jansson ja Tiina Saaresranta. -Toisessa yleisöillassa ekologinen puutarhuri Maritta Danielsson Kupittaan siirtolapuutarhasta kertoi, millaisia ympäristöjä omalla pihalla kannattaa suosia, jotta siellä olisi myös pörriäisten hyvä elellä.

Kylätoiminnan 40 v. juhlaa vietettiin sunnuntaina 16.10 Asmandiassa. Sateisesta syksyisestä päivästä huolimatta kutsua noudatti noin 60 juhlavierasta. Liikunnallinen ja vapaamuotoinen ohjelma alkoi musiikilla, puheenjohtajan tervetulosanoilla, sihteerin Asmandian monimuotoisuus -esittelyllä, ja tiedottajan historiikillä, sekä jatkui pelein ja leikein. Kyläyhdistyksen jäsen esitti säveltämänsä ja sanoittamansa Asmandia-laulun. Leikekirjat koko toiminnan ajalta olivat esillä, lehtileikkeet ja tapahtumajulisteet oli laminoitu säätä ja aikaa kestäviksi. Juhlatarjoilu tapahtui kylän omassa suurteltassa.

Muu toiminta:

Raukkaankosken maihinnousupaikasta kosken niskalle ja sieltä Vallaistentielle ison männyn luo latumestarimme raivasi ja merkkasi rantareitin Äitienpäivän kunniaksi melojien ja patikoijien iloksi. Luontopolun reitti on myös ainakin kerran vuodessa korjausmerkattu. 

Hankeneuvontaa voi tehdä aurinkoisena kevätpäivänä myös ulkosalla. Tuuli Jansson ja Juuliska Seikola Ravakasta vierailivat Asmandian terassilla pohtimassa uutta teemahanketta ja ekologiseen monimuotoisuuteen liittyviä asioita kyläyhdistyksen kanssa.

Mynä-Mynä-Maan ihmemaa avautui kesällä entisen vanhainkodin käytöstä poistuneisiin tiloihin. Mm. ”Pinnan alla” -huoneen sinne olivat työstäneet Aseman koulun oppilaat opettajineen. Oli siellä muitakin Asemanseudun taiteentekijöiden töitä. 

Niittyleikkuri on syrjäyttänyt ruohonleikkurin Asmandian pellolla, niityllä. Leikkuu tapahtuu nyt harvemmin kesäiset ötökät ja kasvillisuus paremmin huomioiden. 

Asmandiakin on päässyt kunnan uusiin opasviittoihin, jotka ohjaavat kulkijat ”maailman ääriin” ja tutuille paikoille, viitat sijaitsevat Urheilukeskuksessa ja keskustaajamassa. 

Metsäpalovaroitus oli kesällä hetkittäin Varsinais-Suomen alueella voimassa, jolloin avotulen teko on ehdottomasti kielletty. Laavun tulisija on avotuli.

Suosituimmasta retkikohteesta lehden levikkialueella järjestivät äänestyksen Vakka-lehti ja Ravakka. Onnea Vehmaan Tummamäki, oikeaan paikkaan meni voitto, “hoppee ei oo häppee”.

Junavuoroja Turusta Mynämäen Asemalle ajoi Lukkari-Jukolan aikaan. Jukolan viestin väkeä VR ajoi junalla perjantaista 17.6. sunnuntaihin 19.6. asti Turku-Mynämäki-Turku. Mynämäen rautatieasemalta pääsi kilpailukeskukseen myös järjestäjän Jukola-bussilla. Vilkas viikonloppu, Jukola-junia asemalla, autojen paikoitusta Sunilassa ja telttakyliä Asemantien varrella. 

Yhdistyksen hallituksen pitkäaikaiset jäsenet Terttu Kokko ja Markus Gottschalk viettivät merkkipäiviä, yhdistys onnitteli, juhlakahvit kylähallituksen kokouksen merkeissä ”Hannun laavulla” ja Tertun kotona.

Asmandia on päässyt Wikipediaan, tiedot vienyt sinne 20.8.2022 nimimerkki Urjanhai.

Mynämäen maatalousmuseo avasi ovensa Sunilan navetan vintillä. Museon avajaisten ja Lauri Junnilan syntymäpäivän kunniaksi kunta tarjosi kahvia ma 11.7. Vintillä on mm. Jukon koneita.

Maasto- ja lajistokartoituksen Asmandian virkistysalueella tekivät Minna Hautio ja Pirjo Majuri 12.6.2022, ja Pirjo Majuri laati sen perusteella Asmandian alueen hoitosuunnitelman. 

Kyläroskikset ilmestyivät Asemantien varteen. Kuntolenkin ja koulumatkan varrelle; Valtolantien, Katteluksentien ja Opintien kohdilla, sekä Aseman leikkikentän, monitoimikentän ja laavun kohdilla. Asmandian laavulle asennettiin tumppiroskis, joka auttaa pitämään tumpit poissa luonnosta. Molemmat roskikset on hankittu kyläyhdistyksen Asmandian luonnon monimuotoisuus -hankkeen kautta, ja toivomme niillekin pitkää ikää ja oikeaa käyttöä. 

Komea kävely-pyörätie saatiin koulun polulle Asmandian sillalta Vallaisiin. Urakoitsija vaihtoi maamassan ja levensi sorapäällysteisen pyörätien leveyttä. 

Suomalainen Leader-toiminta täytti 25 vuotta. Koska toimintaa ei olisi ilman toteutuneita hankkeita, Leader väki sai äänestää sykähdyttävintä hanketta 16.9 mennessä. Emme olleet palkittujen joukossa.

Matkat ja retket -hankkeen matkat: Hanke sisälsi kaksi matkaa. Pohjanmaalle 8-10.7.22  Leader Aisaparin kyliin, sekä Irlantiin 21-26.9.22 useille paikkakunnille ja kohteisiin.

Matka Leader Aisaparin kuntiin, Lappajärvelle, Alajärvelle ja Vimpeliin toteutui suunnitelman mukaisena, neljä henkeä, (matkaraportti kohteista ja tavatuista henkilöistä laadittu). Irlannin matka järjestelyineen oli onnistunut ja virikkeinen. Mukana 7 innostunutta aktiivia kylältä sekä Ravakan edustaja toiminnanjohtaja Ulla Kallio. Matkasta laadittu seikkaperäinen raportti, hanke vielä kesken, joten tuloksia odotellaan. 

Kuusiaidan leikkuutalkoot järjestettiin koulun alueella monen vuoden tauon jälkeen oli lauantaina 8.10. Latvojen katkaisuun oli varattu polttomoottorikäyttöinen telakulkuinen nostokorilaite ja useita traktoreita peräkärryineen. Aamusta alkaen 16 talkoolaista + ruokahuoltoväki ahersivat. Valmista tuli ja aimo pesämuna kunnalta kylän talouteen. 

Ötökkäkoto rakentui kesällä ja syksyyn mennessä kaikki kolot oli varattu ja täyttyneet. Kokonaisuudesta tuli erittäin onnistunut. Kysyimme Asmandiassa vuosittain vierailleilta ryhmiltä, haluavatko he rakentaa ötökkäkotoon oman “huoneen”. Parikymmentä ryhmää vastasi myöntävästi. Ötökkäkoto oli syksyn saapuessa valmis vastaanottamaan talvehtijat. Ötökkäkoto on osa Asmandian luonnon monimuotoisuus -hankkeen toimenpiteistä.

Toteuttajat; Mynämäen Karjalaiset, Steel Masterin henkilökunta, Eläkeliiton Mynämäen yhdistys, Tavastilan koulun 2. luokka, Wirmon Martat vaihto-oppilaat, Mynämäen Sydänyhdistys, Mynämäen Luonnonsuojeluyhdistys, Mietoisten Karjalaiset, Tavastilan koulun 1. ja 6. luokat, MeriVakan 4H yhdistys, Aseman 4H kerho, Mynämäen nuorten työpaja, Mynämäen kunnan nuorisotoimi, Aseman koulun oppilaat ja opettajat, Kielikahvila, Norlandia Laineen päiväkodin lapset, Mynämäen Asemanseudun Kylät ry. 

Loppiaisena 6.1.2022 arvottiin vuoden 2022 Asemanseudun liikunnallisen joulukalenterin arvontapalkintona ollut Neste-Mynämäen lahjakortti. Pukin nutusta nousi voittajaksi Eero Marttila.

Joulukuussa 2022 Asemanseudun liikunnallinen joulukalenteri aukesi jälleen, jo kolmannen kerran. Kalenteri kattoi koko Asemanseudun kylien alueen. Kalenterin “aukioloaikaan”, 1 – 24.12, esillä oli upeita jouluisia asetelmia, jopa luomuksia. Kylän facebook-sivulla julkaistiin päivittäin osoite, josta kalenterin “luukun” saattoi löytää. Jokaisen luukun yhteydessä oli kirjain tai tunnus, jonka näki ainoastaan paikan päällä. Kirjaimista/tunnuksista 1-24 muodostui jouluinen lause “Joulu on täynnä taikaa”. Arvontaan voi osallistua lähettämällä lauseen annettuun puhelinnumseoon WhatsAppilla tai tekstiviestillä. Arvonta oli 7.1.2023 Asmandiassa. Joulukalenterin palkinnon voitti Taru Nätynki kirkkoherra Antti Kallion toimiessa “virallisena valvojana”. Tykkäyksiä sai eniten luukku nro 1, Opintie 29 eli Päiväkoti Norlandia Laine päiväkodin ikkunat. Isot kunniamaininnat nro 9. Raukkaantie 291:n  joulupukki ja poro rekeineen ja nro 13 Opintie 30:n liikennettä valvovat joulupukit.

Jouluateria nautittiin ti 13.12.2022  Aseman koululla vuoden aikana talkootöitä yhdistyksen hyväksi tehneiden 22 henkilön kanssa. Samassa yhteydessä kylähallitus kiitti kukkasin yhdistyksen hallitustyöstä tauolle jääviä sihteerin tehtäviä pitkään hoitanutta Minna Hautiota ja vuosia puheenjohtajana toiminutta Mika Rouhiaista.

”Jääkausi” alkoi Itsenäisyyspäivän aikoihin Aseman kenttien jäädytyksillä ja luistelukausi jatkui lähes jouluun asti. Luistintenteroituspalvelumme toimi la 10.12 ja 17.12 monitoimikaukalon vieressä huoltokopilla, 5 € / pari. Ruuhkaakin oli.

Latu-ura ilmestyi joululoman aikoihin Asmandian kenttäalueelle (ei vielä jokijäälle). Lyhyt latu soveltui hyvin alkutalven ensihiihtelyyn. Mutta, vuoden lyhin ja harmain päivä vei jäät ja lumet. Ennen uutta vuotta jään ja ladun suhteen tehtiin vielä uusi yritys. Latumestarimme loihti myös puolen kilometrin “kinkunsulatuslenkin” pellolle Vallaistentie 309 kohdille. Tämän lisäksi Asmandiassa pystyttiin kokemaan talviliikunnan vauhdin hurmaa napakelkassa.

8.2.2023, Mynämäen Asemanseudun Kylät ry