Toimintakertomus 2023

Mynämäen Asemanseudun Kylät ry                                6.2.2024 kylähallitus                               

Toimintakertomus v. 2023

Mynämäen Asemanseudun Kylät ry:n toimintavuosi v. 2023 sisälsi paljon yhteistä tekemistä, talkoita, kokouksia, musiikkia ja matkailua. Taloudellisesti vuosi oli poikkeuksellisen hyvä kiitos ahkeran talkooväen talvikentillä ja Kiskoteekin organisoinissa. Asmandian ympäristö monipuolistui luontohankkeella ja varustetaso parantui edelleen ulkoliikuntalaitteilla. Ehdittiin juhliakin Turku-Mynämäki junaradan, asemarakennuksen ja asemanseudun synnyn 100-vuotista taivalta. Luonto-ja ympäristöasiat, liikunta ja kotiseutu olivat läpileikkaavat teemat yhdistyksen toiminnassa.

Asmandian alue kehittyi talkoilla, hanketuilla ja jäsenmaksuilla. Pelikentät kunnossa. Peltoniityn haketettu kävelypolku, biodiversiteettikäytävä, sai puut ja pensaat lahjoituksina, istutus talkoilla. Uutuutena kunnan osallistuvalla budjetoinnilla hankitut ulkoliikuntalaitteet 7 kpl. Sähköntuottoon hankittiin keväällä Rato-merkkinen aggregaatti. Asmandian käyttö ollut vilkasta myös yhdistysten, koululuokkien ja yritysten toimesta. Huhti-syyskuun välillä Asmandiassa vieraili lähes 30 ennalta varattua tai ilmoitettua ryhmää, jopa 100 henkilön tapahtumia, sekä yhdistyksen oma Kiskoteekki 300 bilettäjällä.

Kylähallitus v. 2023; Puheenjohtaja Markus Gottschalk. Hallitus:  Ari Helasmo, Hannu Hynnä, Mira Karppanen, Terttu Kokko, Kari Mäkelä, Marjaana Naatula-Kauppila, Marjut Renvall vpj, Titta Tuokko/Uusi. Varajäsenet:  Petrik Hagström, Marika Heinonen/Uusi, Arto Peippo. Toiminnantarkastajat: Sinikka Kuusela, Hilkka Rakkolainen, Varatoiminnantarkastajat: Lahja Leppämaa, Irma Tenhunen. Varapuheenjohtaja Marjut Renvall, rahastonhoitaja Terttu Kokko, tiedottajat Kari Mäkelä ja Titta Tuokko. Hallitus valitsi jäsenistään yhdyshenkilöt yhteistyötahoilleen. Puolet on vuosittain erovuorossa, puheenjohtajan kausi on kaksi vuotta kerrallaan.

Kokoukset: Kylähallitus kokoontui vuoden aikana yhdeksän kertaa, 136 pykälän verran, kaikki livenä. Toimikunnat ja työryhmät kokoontuivat tarpeeseen ja viestivät Whatsapp-kutsuilla sovitusti tai nopealla aikataululla.  ”Talkkariviikot”, eli Asmandian ja ulkoilualueen hoitovuorot kiersivät hallituksen jäsenten etunimien aakkosten mukaan ympäri vuoden.

Kokouksista ilmoitettiin Vakka-lehdessä sekä yhdistyksen netti- ja facebook-sivuilla. Kylätiedotteita postilaatikoihin jaettiin 3 kertaa, aina ennen merkittäviä tapahtumia, kuten nappulahiihdot, Kumarrus kuulle, Kiskoteekki ja alkuvuonna jäsenmaksulappu kylätiedottein.

Kevät-/kyläkokouksen 12.4.23 aluksi nautittiin ”Mynämäen mustikkaisinta kakkua” ja onniteltiin tasavuosista varapuheenjohtaja Marjut Renvallia. Todettin vuoden 2022 olleen tuloksikas toiminnallisesti ja taloudellisesti.

Syys-/kyläkokouksessa 20.11.24 valinnat, vuoden 2023 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Hallitus vuodelle  2024: UUSI Puheenjohtaja Marjut Renvall, Hallitus: Siru Hasani/U, Ari Helasmo, Hannu Hynnä, Terttu Kokko, Kari Mäkelä, Marjaana Naatula-Kauppila, Ilkka Kylänpää, Titta Tuokko. Hallituksen varajäset Markus Gottschalk, Marika Heinonen, Arto Peippo. Toiminnantarkastajat: Sinikka Kuusela ja Hilkka Rakkolainen. Korotettiin maltillisesti jäsenmaksuja kiinteiden kulujen pakottamana. Kokouksessa viriteltiin v:lle 2024 uusia hankehakemuksia ja niiden rahoitusta Leader-hankkeilla ja talkootyöllä. Suunnitelmissa grillikotahanke Asmandiaan sekä pienhankkeina telttoja ja uusi puutarhatraktori/ruohonleikkuri. Myös Älykkäät kylät ja omasta kansainvälisestä hankkeista puhuttiin. Oman kaluston vuokrauksesta tehtiin päätös, vuokraus; mm. teltta, pöytiä, grilli, aggregaatti. Toimintasuunnitelmassa on myös Kiskoteekki2-tapahtuma.

Jäsenistö ja talous; Jäseniä yhdistyksessä oli 31.12.2023 150. Vuotuinen henkilöjäsenmaksu oli 10 €, perhejäsenyys 20 €, kannattajajäsen 20 € yksityishenkilöltä ja 50 € yrityksiltä.  

Kanoottien käyttökorvaus on 5 €/kanootti/kerta, jäsenille ilmainen. Kylätiedote jaettiin kotitalouksiin 20.1, sisältäen jäsenmaksulapun ja tapahtumatiedotteen. Jäsenmaksu- ja tilitietoja löytyy yhdistyksen Facebook-sivulta ja kotisivuilta.  Käytössä OP Vakka-Auranmaan kaksi tiliä, maksut mahdollisia myös MobilePay:lla. SumUP maksupäätteitä 3 kpl hankittiin omaksi lähinnä Kiskoteekin tarpeisiin. Vakuutusturva tarkistettiin omaisuuden ja tapahtumien osalta. Vuoden tilinpäätökseen merkittävää rahaliikennettä ja tuloa toivat talviset talkootyöt ja elokuun suurtapahtuma Kiskoteekki.

Hankkeet:

1) Asmandian luonnon monimuotoisuus-hanke, Investointi kestävään kehitykseen: Hankkeella tehtyjen luontoasioiden kartta ja infotaulu sijoitettu terassille kontin seinään. Haettiin maksatusta kesällä v. 2023 hankkeen valmistuttua. Talkootunteja kertyi hankkeelle runsaasti. Maksettu kaikki kunnan hankelainat. 

2) Matkat ja retket-hanke, Opintomatkat jatkui vielä syksyllä 2023; 4-5.11 Pirkanmaan alueelle 3 hlön voimin. Matkaraportti ja loppumaksuhakemus n. 800 eur Ravakalle loppuvuonna, maksatus v. 2024 puolella. 

Jääkenttien hoito ja latuverkoston ylläpito olivat talvella mittavia talkootyökohteita. Näistä talkoolistoista laadittiin sopimukset kunnan kanssa.

Asmandian superlauantai oli la 4.3. Päivällä nappulahiihdot klo 11 Asmandiassa. Kisailtiin viidessä eri sarjassa, tytöt ja pojat yhdessä. Ennätysmäärä 53 hiihtäjää, kaikillle Hippo-mitali Pinkun ojentamina. Illalla kuun noustua uusi tapahtuma ”Kumarrus Kuulle”, lähestyvän naistenpäivän etkot, joogatapahtuma iltapaloineen Asmandian laavulla 18 naisen voimin.

Kunnan osallistuvan budjetoinnin varoin hankimme syksyllä 2022 noin 10 000 € ulkoliikuntalaitteita sijoitettaviksi Asmandian alueelle. Laitteisiin kuuluu kaksi tukipylvästä, joihin kiinnitettiin 5 + 2 laitetta. Asennukseen tarvittavat isot betonialustat ja laitteet asennettiin keväällä, jolloin pidettiin avajais- ja opastustapahtuma, avaus puheenjohtajamme Markus Gottschalk ja käytön opastus Hannu Hynnä.

Ympäristötekoja Asmandiassa” monipuolinen hanke saatiin päätökseen istutuksineen, kartoituksineen ja vieraslajipoistoineen. Asmandian varastokontin seinään on kiinnitetty karttataulu kasveista ja luonnon monimuotoisuudesta. Tähän hankkeeseen kuului puiden-ja pensaiden lahjoitus- ja istutuspäivä la 20.5.

Kiskoteekki kasaribileet rokattiin ja diskoiltiin Asmandiassa la 19.8 elävän musiikin tahdissa. Kasarimusiikin lisäksi teemana oli ”rautatie 100-vuotta” ja ”Asemanseudun 100 v-syntymäpäivää” isoin 100-vuotta tauluin, ständijulistein ja kuvaus-seinineen. Kiskoteekki kasaribileet onnistuivat yli odotusten väkimäärän, myynnin, takoohengen ja ilman suhteen. Tapahtuma vaati koko kesän ajan suunnittelua, luvitusta, varustelua ja rakentamista.

Turun-Mynämäen rataosuuden avaamisesta tuli 1.9. kuluneeksi tasan sata vuotta. Norlandia Laineen päiväkodin lapset ja Aseman koulun oppilaat kävivät juhlapäivänä tuomassa tervehdyksensä lauluin ja kuvin satavuotiaille: asemarakennukselle, radalle ja Asemanseudulle. Historiallinen juhlahetki vietettiin Mynämäen asemalaiturilla kyläyhdistyksen vastatessa järjestelyistä ja tarjoilusta. VR:llä eri ammattiryhmissä pitkään toimineet ”veteraanit” olivat kertomassa ja esittelemässä kuvin, sanoin ja tavaroin radan toimintaa ja historiaa.

Kestävän kehityksen viikon 25.9.-1.10 valtakunnallinen avaus 25.9.2023 Mynämäen kunnantalon auditoriossa koko maahan striimattuna. Minna Haution työstämä video eko-ympäristöhankkeestamme esitettiin siellä ja Terttu Kokko kertoi livenä yhdistyksestämme. Viikko keräsi avajaisseminaariin yhteen asiantuntijoita ja kestävän kehityksen toimijoita keskustelemaan maaseudun mahdollisuuksista, innovaatioista ja kansalaistoiminnan merkityksestä kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Avajaistapahtumasta on tallenne, siinä Asemanseudun asioista puhutaan noin 55. minuutin kohdalla.

Muita kohokohtia vuonna 2023

Jääkentät ja hiihtoladut käytössä jo ”vanhan vuoden puolella”, kelit vaihtelevia.

Hyvästit Joululle -laulutapahtuma 7.1.23 yhteistyössä Mynämäen seurakunnan kanssa.

Asemanseudun liikunnallinen joulukalenteri 2022 päättyi 7.1 arvontaa, ”Joulu on täynnä taikaa” palkinnon voitti Taru Nätynki.

Linnunpönttötalkoot la 1.4 yhdessä Mynämäenseudun Luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa Aseman koululla. Samana päivänä luonto-opastus ja vieraslajien katselmus Asmandiassa.

Ulkoliikuntalaitteiden nouto, kasaus ja pystytys talkoilla 2-3.5.

Puiden ja pensaiden lahjoitus ja istutuspäivä la 20.5 Asmandiassa, samalla talkoiltiin ja poistettiin vieraslajikkeita.

Kolmen radan frisbeegolfin ToukoTurnee kisattiin 21.5 Asmandian kentällä. Muut osakisat olivat Askaisissa ja Mietoisissa.

Eläkeliiton Vakka-Suomen liikuntapäivä Asmandiassa 6.6, kyläyhdistys avusti järjestelyissä ja kalustossa.

Asemanseutu 100 vuotta historia-kyläkävely ke 9.8 reitillä Aseman koulu-Raukkaa-Vallaistentie-Asmandia. Oppaana Juhani Heino Wirmo-Seurasta, kaffepullat Asmandiassa kylän piikkiin.

Kyläyhdistys sai lahjoituksena ison värikopiokoneen. Käytetty, mutta hyväkuntoinen varustein ja varaosin. Kylä- ja tapahtumatiedotteiden massakopiointiinkin soveltuva.

Kylän talkoilla ylläpitämän Asmandian alueen ja luontopolun käyttö oli vilkasta touko-syyskuun aikana. Lukuisat yhdistykset, koululuokat ja järjestöt pitivät omia tilaisuuksiaan laavulla, luontopolulla ja pelikentillä.

Tukilipasputkilomme huomattiin syyskuun lopulla hävinneen laavun seinästä. Putkilo löytyi ja kunnostettu. Tekijöiden ja heidän vanhempien kanssa on asia sovittu.

Asmandian alueen haravointi-syyskunnostuspäivä la 11.11 kokosi runsaan talkooväen haravoimaan ja kärräämään roskia ja lehtiä.

Jääkenttä ja kaukalo luistelukunnossa ennätyksellisen aikaisin jo marraskuun lopulla 26.11, luistinten teroituspalvelua muutamana lauantaina.

Osallistuimme Mynämäen kunnan yhteisölliseen joulukalenteriin 3.12 luukku 3, Joulupukki ja Pinku Asmandiassa.

Talkooväen ja hallituksen yhteinen jouluruokailu ti 12.12 Tuukissa. Asmandian laavu joulukoristeluin käytössä.

Ensimmäinen Asmandiasta kertova TikTok-video on nähnyt päivänvalon. Siinä selviävät tiiviissä paketissa kaikki Asmandian olennaiset palvelut. Videon on tuottanut Mynämäen kunta. 

”Rautatie 100-vuotta” teemalla on kylä osallistunut myös Mynämäen kulttuuritoimen tilaisuuksiin ja mainontaan mm. Mynämäen maatalousmuseon Juna-100 vuotta ja Juko näyttelyihin, 27.8 museopäivään ja 6.9 kirjaston ”ratajätkät” luentoon.