Asemanseutu ylös, ulos ja liikkeelle

Hankehakemuksen toimintasuunnitelmasta:

Aseman kenttä

Aseman kenttä on ollut kyläläisten käytössä kaikkina vuodenaikoina jo kauan. Siellä on järjestetty kyläyhdistyksen ja muiden toimijoiden tapahtumia. Lisäksi MLL ja 4H ja Mynämäen Pallo järjestävät siellä lapsille ja nuorille toimintaa ja jalkapallokoulua. Kentällä on paljon myös vapaamuotoisempaa toimintaa, esimerkiksi talvi-iltaisin kylän nuoret pelaavat siellä jääkiekkoa ja pienet lapset ottavat ensituntumaa luisteluun vanhempiensa opastuksella.

Kenttä on ollut yhdistyksen kehittämisen kohteena jo ennen yhdistyksen virallista perustamista vuonna 2010. Aseman kylätoimikunta ja vanhempaintoimikunta ovat tehneet perustyötä kentän kunnostamiseksi sekä talkoilla että sittemmin lakkautetun Jukon maatalouskonetehtaan kanssa: 1980-luvulla saatiinkin pystytettyä valaistustolpat kentän reunalle. Yhdistys myös pystytti alueelle luistintenvaihtokopin. Pienten lasten vanhemmilta tuli 2000-luvun alussa aloite leikkipuiston perustamiseksi kentän viereen. Tämä toteutettiin yhdessä kunnan kanssa siten, että alueen asukkaat pystyttivät kunnan kustantaman leikkipuiston talkoilla.

Kenttä on kaikille kyläläisille tärkeä, mutta erityisesti se on tärkeä kylän nuorisolle, jonka liikkumistarpeista halutaan pitää huolta tarjoamalla siihen mahdollisuuksia omalta kylältä. .Lisäksi halutaan parantaa mahdollisuuksia myös kaikenikäisen ja erilaisista liikkumistavoista kiinnostuneen väestön liikkumiselle.

Miksi ja keitä varten?

Asmandian ja kentän alue sopii tällä hetkellä oleiluun, vapaa-ajan viettoon ja ulkoilmatapahtumien järjestämiseen. Lisäksi se houkuttelee luontoretkeilyyn ja vesiliikkumiseen. Nyt aluetta kehitetään mahdollistamaan myös aikaisempaa aktiivisempi  ja monipuolisempi liikuntaharrastus.  Hanke ottaa aiempaa paremmin huomioon myös lasten ja nuorten kiinnostuksen kohteet ja ympärivuotisuuden.

Kylä, ja erityisesti sen kyläkoulu, hyötyvät siitä, että alueelle muuttaa erityisesti lapsiperheitä. Alueelle muuttavat perheet kaipaavat toimintamahdollisuuksia omalla kylällä, joten vireä kylätoiminta liikuntamahdollisuuksineen ja kulttuuritoimintoineen on muuttohalukkuuteen vaikuttava vetovoimatekijä. Toimintamahdollisuuksia lisäämällä uusille asukkaille tarjoutuu myös luontevia mahdollisuuksia tutustua alueen muihin asukkaisiin ja ympäristöön.

Liikunta- ja virkistysmahdollisuuksia lisäämällä parannetaan maaseutualueen palveluita ja viihtyisyyttä. Yhteisöllisyys paranee ja samalla lisääntyvät myös mahdollisuudet vaikuttaa oman elinympäristön laatuun ja monipuolisuuteen. Tavoitteena on siis kaiken kaikkiaan lisätä maaseudun elinvoimaa ja elämänlaatua vahvistamalla paikallista omaehtoista toimintaa.

Toimenpiteet:

Monitoimikentän pystyttäminen

  • Monitoimikenttä palvelee talvella jääkiekkokaukalona ja kesällä esimerkiksi salibandykaukalona. Sen sivuihin kiinnitettiin koripallokorit, jolloin siinä voi harjoitella myös koripallon pelaamista.

Frisbeegolf-radan rakentaminen

  • Korit sijoitettiin kentän ja rannan alueelle sekä pieneen metsikköön.

Rantalentopallokentän rakentaminen

  • Kenttä sijoitettiin lähelle jokirantaa, agilitykentän ja muistomerkin sekä laavun väliselle alueelle.

Mölkky-/Petanque-kentän rakentaminen

  • Kenttä sijoitettiin Asmankolo-laavun viereen, peltoalueelle.

Uusien valotolppien rakentaminen ja vanhojen valojen muuttaminen tehokkaammaksi

  • Monitoimikentän myötä pystytettiin uusia valotolppia ja vanhoja valoja uusittiin ja muutettiin valoteholtaan tehokkaammaksi.

Leader Ravakka on tukenut tätä kohdetta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.