Taidetoiminta

Asemankylällä on toteutettu monia taidehankkeita. Merkittävin yksittäinen hanke oli ranskalais-suomalainen taidehanke, jossa kolmen vuoden ajan kokeiltiin erilaisia taidemuotoja ja niiden soveltamista maaseutuympäristöön. Löydettiin kiinnostavia uusia tapoja tehdä ja kokea taidetta luonnossa – luontopoluilla samoillen ja joenrannassa istuen. Myös paikallisessa teollisuusyrityksessä Jukossa toteutettiin taideteos, jonka luomisessa tehtaan työntekijät olivat mukana. Teos myös esitettiin yleisölle Jukon teollisuushallissa. Pysyvä maamerkki saatiin, kun hankkeessa toteutettiin muistomerkki, jonka teema oli “kunnianosoitus paikalliselle työlle”. Tämä, Ajan kiertokampi -nimen saanut teos pystytettiin Asmandiaan vuonna 2014.

Kyläyhteisö on myös tehnyt lukuisia yhteisötaideprojekteja  Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartschin kanssa.  Taideprojekteja on tehty niin lasten kuin aikustenkin kanssa ja niiden kohteena ovat olleet mm. joen yli Asmandian kohdalla kulkeva jalankulkusilta ja sillan vieressä oleva vanha pumppuhuone. Pia on tehnyt Jukon tehtaan työntekijöiden kanssa muitakin yhteistyöprojekteja.

Ensimmäinen iso yhteistyö tehtiin vuonna 2012, kun sillankaiteet peitettiin neulegraffiteihin. Tämän myötä silta nimitettiin Ruususillaksi. Ruusut ovat sittemmin kuihtuneet, mutta sillankaiteisiin on senkin jälkeen taiteiltu yhdessä teoksia, Näkyvin teos on Ajan kiertokampi, jonka Pia Bartsch suunnitteli ja toteutti yhdessä Mika Rouhiaisen kanssa. Muistomerkin teräsosat on tehty Jukon tehtaassa.

 

Ylempi kuva: Stefan Crämer. Alempi kuva: Viktoria Kulmala