KyläKimara

Kyläkimara on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävä tapahtumien ketju. Tapahtumat sijoittuvat eri puolille Mynämäkeä ja kattavat koko vuoden. Kantavana ajatuksena on koota sukupolvia yhteen tapahtumien avulla ja erityisesti luoda vanhan ajan yhteisöllistä kylähenkeä asukkaiden välille.

Samalla Kyläkimara on kutsu lähteä kylään, joskus vaikka toiselle puolelle pitäjää. Jos ei yksin tule yleensä lähdettyä, olisiko Kyläkimara hyvä syy kerrankin lähteä, ja vieläpä porukalla? Aloittaa voi vaikka pyytämällä naapuria mukaan. Jos taas itse haluaisit mukaan, mutta et tiedä, miten paikalle pääsisit, voit kysyä kyytiapua kyläyhdistyksen yhteyshenkilöltä. Yhteystiedot löytyvät tämän esitteen takasivulta. Pyörätuolilla liikkuvien on mahdollista saada sitä kautta tilattua invataksikyyti haluamaansa tapahtumaan.

Tämä tiedote on ensimmäinen kahdesta Kyläkimaran tiedotteesta. Siinä kerrotaan erityisesti niistä toiminnoista, jotka tapahtuvat vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Loppuvuoden tapahtumat on kerrottu hieman yleisluontoisemmin. Niiden täsmällisemmistä sisällöistä ja aikatauluista tiedotetaan toisessa tiedotteessa, joka jaetaan koteihin kesän aikana. Tämän lisäksi kannattaa seurata facebookista Mynälife-sivua, sillä sinne päivitetään kaikkien Kyläkimara-tapahtumien tietoja sitä mukaa, kun ne varmistuvat. Sieltä voi myös lukea tapahtumien kuulumisia sekä katsella niiden kuvasatoa.

Kyläkimaran järjestävät Mynämäen kylät yhdessä. Mukana yhteistyössä ovat Wirmo-Seura ja Karjalan Martat. Rahallista tukea on saatu Mynämäen kunnan Suomi 100 -tapahtumia varten myöntämistä avustuksista, jotka on suunnattu yli 65-vuotiaiden toimintakykyä ylläpitävään toimintaan. Tämä ikäryhmä on Kyläkimaran toiminnoissa keskeisessä osassa, mutta toimintaan ovat luonnollisestikin tervetulleita aivan kaiken ikäiset.

 

Nettiopastusta +65 -vuotiaille

Mietoisissa järjestetään kaksi ”matalan kynnyksen” nettiopastusiltaa +65 -vuotiaille. Tutustumme leppoisassa tahdissa netin iloihin ja hyötyyn esimerkiksi yhteydenpitokanavana. Oma läppäri mukaan, aikaisempaa kokemusta netin käytöstä ei tarvita. Ensimmäisellä kerralla opastajina myös paikallisia nuoria. Rohkeasti mukaan!

Järjestäjä: Mietoisten kirkonseudun kylät ry

Paikka: Mietoisten paloasema, II krs., Kirkkotie 14

Aika: Ensimmäinen ryhmä: 8.3. klo 18–20; toinen ryhmä 15.3. klo 18–20

Lisätietoja: www.mietoistenkirkonseutu.fi

 

Nostalgia-tanssit

Liikunnan Unelmavuosi 2017 -teeman merkeissä tilaisuuden alussa on fysioterapeutti Tomi Miehelä paikalla kertomassa ikäkausiliikunnasta noin 20 minuuttia. Tanssiorkesterin solistina esiintyy Hannu Verta ja mukana ovat myös oman kylän kultakurkut Leila Marttila ja Heikki Sikilä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Eteistilassa myydään kahvia ja arpoja.

Järjestäjä:Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys

Paikka: Lukion juhlasali, Keskuskatu 19

Aika: Keskiviikko 26.4.2017 klo 17.00–21.00

Lisätietoja: www.mspky.com

 

Messumuistelot 

Kivistönmäessä järjestettiin asuntomessut 40 vuotta sitten. Tämän juhlavuoden kunniaksi alueella järjestetään messumuistelot, joissa alueen rakentamista ja asuntomessuja muistellaan sanoin ja kuvin. Ohjelmaan kuuluu myös kiertokävely messualueella sekä kahvitarjoilu.

Järjestäjä:Wirmo-Seura

Paikka: Tapahtuma alkaa kiertokävelyllä, joka lähtee Mäntytien ja Arontien risteyksestä, entisen tanssipaviljongin kohdalta.

Aika: keskiviikko 10.5.2017 klo 18

Lisätietoja: www.wirmo-seura.fi

 

Puulajipuiston istutus

Seniorit ja lapset istuttavat yhdessä 100 puuta monilajiseksi puulajipuistoksi Huolin koululla. Kaikki seniorit ovat tervetulleita tapahtumaan joko lastenlasten kanssa tai ilman eli porukka jaetaan taimien ja osallistujamäärän mukaan niin, että kaikki pääsevät osallistumaan. Yleisöksi ovat tietysti tervetulleita ihan kaiken ikäiset. Tapahtumassa on myös tarkoitus muistella vuonna 1967 tapahtunutta Suomen 50 v. -kuusien istutusta. Puiston istuttamisen myötä tapahtuma on myös mukana ENO-verkkokoulun maailmanlaajuisessa 100 miljoonan puun kampanjassa. Kyläyhdistyksen buffetissa on myynnissä pikkupurtavaa ja juotavaa.

Järjestäjä: Huolin Seudun Kylät ry

Paikka: Huolin koulu, Vehmaantie 485

Aika: Lauantai 20.5.2017 klo 14.00

Lisätietoja: facebook-sivu Huolin koulu, Mynämäki

 

Keppijumppapiknik

Ihalaisten koululla järjestetään Keppijumppapiknik. Piknik omilla eväillä alkaa jo 12.00 ja sen perään jumpataan joukolla klo 13 alkaen. Lopuksi nautitaan kahvit. Jumppa soveltuu kaiken kuntoisille ja -ikäisille, pyörätuolillakin voi osallistua! Jumppaan ei ole pakko osallistua, voit olla mukana myös vain kannustamassa muita. Tavoitteena on jumpata ulkotiloissa, mutta mikäli keli on huono, tilaisuus järjestetään koulun liikuntasalissa. Jumpassa käytettävän kepin saa jokainen +65-vuotias osallistuja omakseen. Vetäjinä ovat Iita ja Esa.

Järjestäjä: Jokisivun kylätoimikunta

Paikka: Ihalaisten koulu, Ihalaistentie 15

Aika: lauantai 10.6. klo 13

Lisätietoja: facebook-sivu Mynämäen Jokisivulaiset

 

Työmatka Turkuun -museojunatapahtuma

Asemanseudulla Kyläkimara yhdistyy Museojunatapahtumaan. Sen yhteydessä tehdään museojunalla ”työmatka”, eli lähdetään +65-vuotiaiden mukana muistelujunamatkalle Turkuun. Junamatkan aikana tarinoidaan ja muistellaan junalla tehtyjä työmatkoja eri vuosikymmeninä. Tarkoituksena on, että eri-ikäiset asukkaat jakavat junareissuihin liittyviä muistojaan ja nuoremmatkin sukupolvet pääsevät niistä osallisiksi. Paikallisilta asukkailta tullaan kevään kuluessa keräämään aiheeseen liittyvää muistitietoa ja valokuvia. Junareissun jälkeen asemalaiturilla järjestetään laituritanssit perinteisine buffetteineen.

Järjestäjä: Mynämäen Asemanseudun Kylät ry

Paikka: Mynämäen asema, Ratatie 33

Aika: 15.7.  Junamatka Turkuun klo 13.45, laituritanssit Mynämäen asemalaiturilla klo 17 alkaen

Lisätietoja: www.mynamaenasemanseutu.fi, facebook-sivut: Asemanseudun ihmeet/luonto- ja ulkoilupolku

 

Näytelmä Laajoen kesäteatter­issa

Laajoen kesäteatteri tarjoaa +65-vuotiaille ilmaisen esinäytöksen tulevan kesän näytelmästä. Ilmoittaudu mukaan oman alueesi kyyditysvastaavalle (esitteen takasivu). Tee tämä siinäkin tapauksessa, että et tarvitse kuljetuspalvelua. Ilmoittautuminen on tarpeen, jotta voidaan taata kaikille halukkaille paikka näytökseen.

Järjestäjä: Laajoen Seudun Kylät ry

Paikka: Laajoen kesäteatteri, Karjalantie 1616

Aika: 11.7. klo 18

Lisätietoja: www.laajoki-kesateatteri.fi, facebook-sivu Laajoen kesäteatteri

 

Latotanssit

Kalelassa järjestetään perinteiset latotanssit heinäkuun loppupuolella. Ennen tansseja pidetään vanhojen valokuvien ja tarinoiden tuokio ladossa. Tanssit alkavat klo 20, tarinatuokio/historian keruu alkaa vähintään kahta tuntia ennen tansseja. Paikalla olijoille tarjotaan nokipannukahvit + pulla. Tarkoituksena on kerätä historiaa ja perimätietoa erityisesti Kalelan ja Haankylän alueen – miksei koko Karjalankin – historiasta.

Järjestäjä: Kalelan Seudun Kylät ry

Paikka: Alhontie 150 (11 km Mynämäeltä Yläneelle päin)

Aika: 7.7. klo 18

Lisätietoja: facebook-sivu Kalelan Seudun Kylät Ry

 

Kesäkirkko-tapahtuma

Ohjelmaan kuuluu lyhyt hartaustilaisuus ja mahdollisesti myös ehtoollinen. Satavuotisjuhlan kunniaksi lisäksi myös musiikkia ja/tai runonlausuntaa. Tilaisuuden päätteeksi kahvitarjoilu. Tilaisuuteen on bussikuljetus Mynämäen kirkolta.

Järjestäjä: Karjalankylän kyläyhdistys

Paikka: Rukoushuone, Meijerintie 8

Aika: 23.7. klo 18

Lisätietoja: facebook-sivu Karjalankylä

 

Liikunnan iloa & Elotanssit

Tarvaisten koululla järjestetään iltapäivästä iltaan kestävä tapahtuma, jonka keskeisin kohderyhmä yli 65-vuotiaat, mutta tilaisuus on kaikille avoin. Tilaisuuden ohjelmassa on ohjattu liikunnallinen osuus, esim. ikäihmisille soveltuva jumppa ohjeineen kunnon ylläpitoa varten ja mahdollisuus vapaamuotoiseen liikuntaan sekä jokin liikunnallinen kilpailu. Pyritään hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan myös kylän omaa virkistysaluetta, jota ollaan kunnostamassa. Päivän ohjelmaan voi sisältyä myös näyttely koulun tiloissa ja esityksiä. Alkuillasta elotanssit. Tilaisuuden ohessa tarjolla mm. nokipannukahvia ym.

Järjestäjä: Tarvaisten Seudun Kylät ry

Paikka: Tarvaisten koulu ja sen pihapiiri sekä lähialue, Karjalantie 10

Aika: Lauantai 5.8. klo 17

Lisätietoja: facebook-sivu Tarvaisten Seudun Kylät ry

 

Sadonkorjuutoritapahtuma

Järjestäjä: Pyheen Seudun Kylät ry

Paikka: Pyheen kesätori

Aika: 1.9. klo 15

Lisätietoja: facebook-sivu Pyheen Seudun Kylät

 

Karjalanpiirakkatalkoot

Paikan päällä saa opastusta piirakoiden tekoon ja päivän päätteeksi herkutellaan valmiilla tuotteilla. Omia materiaaleja ei tarvitse tuoda, vaan kaiken tarvittavan saa paikan päältä.

Järjestäjä: Karjalan kirkonseudun kylät ry yhdessä Karjalan Marttojen kanssa

Paikka: Karjalan maamiesseurantalo, Karjalantie 745

Aika: 11.11. klo 11

 

 

Vuoden loppuhuipennus:

Perinteinen vanhan ajan kuusijuhla

Aito vanhanajan kuusijuhla sisältää perinteisiä lauluesityksiä ja näytelmiä, ja tapahtumassa vierailee tietysti joulupukki. Tule mukaan muistelemaan omia kuusijuhliasi ja laskeutumaan joulun odotukseen!

Paikka: Mietoisten maamiesseurantalo, Pyhäntie 133 Aika: 18.12.2017  klo 18.

Lisätietoja: https://mietoistenmmstalo.net, facebook-sivu Mietoisten maamiesseurantalo

 

Kyläkimara-hankkeen yhteyshenkilöt

Yhteyshenkilö koordinoi kyytiapua sitä tarvitseville. Ota aina ensisijaisesti yhteyttä oman alueesi yhteyshenkilöön – hän auttaa sinua saamaan kyydin myös muiden alueiden tapahtumiin. Kyytiapua voi tarvittaessa kysyä myös tapahtuman järjestävältä yhdistykseltä.

 

Huolin Seudun Kylät ry

Patrik Salminen

044-5673093

patrik.salminen@luukku.com

 

Jokisivun kylätoimikunta

Marjaana Huiskala

0500-806703

marjaana.huiskala@dnainternet.net

 

Kalelan Seudun Kylät

Aki Laaksonen

050-9100321

aki.laaksonen@kivilankone.fi

 

Karjalan kirkonseudun kylät ry

Olga Raitanen

040-5429650

olraitan@gmail.com

 

Karjalankylän kylätoimikunta

Vesa Ali-Sippola

050-66473

vesa.ali-sippola@proagria.fi

 

Kivistönmäkiset ry

Veikko Randell

040-5566841

veikko.randell@dnainternet.net

 

Laajoen Seudun Kylät ry

Hanna Rantala

050-5956096

rantala_hanna@suomi24.fi

 

Mietoisten kirkonseudun kylät ry

Sari Kantonen

040-7045151

sari.kantonen@gmail.com

 

Mynämäen Asemanseudun Kylät ry

Kari Mäkelä

050-5377239

kari.makelat@gmail.com

 

Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys ry

Lauri Numminen

040-7519880

lauri.numminen@lh.mynamaki.fi

 

Pyheen Seudun Kylät ry

Pasi Punta

050-3399148

pasi.punta@dnainternet.net

 

Tarvaisten Seudun Kylät ry

Kari Valtonen

050-3074248

kari.valtonen@turku.fi

 

Yhteistyössä mukana:

Karjalan Martat ry

Liisa Valtanen

0400-674801

 

Wirmo-Seura ry

Juhani Heino

0500 720569

juho@wakkanet.fi