Luontopolku

Reitin kuvaus: 

Aseman koulun läheltä, Opintien päästä Asmandiasta Mynäjoen rannasta (jossa on myös reitin infotaulu) alkava viitoitettu reitti vie Linnavuorelle, Kurasmäen tammimetsän lehtojensuojelualueelle, sekä Rauasvuorelle. Kartasta poiketen Mynäjoen rantaa pitkin kulkeva pieni pistoreitti, “Rantapolku”,  ei ole enää käytössä. Reitin voi osittain kulkea myös pyörällä, jopa autolla, ja jokiosuuden kyläyhdistyksen kahdella kolmen hengen kanootilla.

Reitti on merkitty opastetaulujen lisäksi opasteviitoilla ja reittimerkinnöillä. Reitistä on saatavana A4-kokoisia karttalehtiä kyläyhdistyksen jäseniltä. Asemanseutulaisille on jaettu kartta postilaatikkoon. Karttoja on myös Asmandian infotaulun luona olevassa postilaatikossa. Reitti on mahdollista kulkea pelkästään opasteiden ja viitoituksen mukaan. Infotaulut, viitat risteyksissä ja merkit puissa pitävät kartattomankin reitillä!

Klikkaa kuvaa, niin se avautuu suuremmaksi.

Alueella on kaksi P-kyltillä merkittyä pientä paikoitusaluetta joista suurin sijaitsee Asmandian alueella. Huomaa kuitenkin, että Asmandian vieressä olevaan agilitykenttään rajautuva pysäköintialue on varattu vain agilityharrastajien käyttöön.

Toinen, muutaman auton kokoinen, pysäköintipaikka on luontopolkuverkoston keskivaiheilla Nuuskalantie 26:n kohdalla (Tuokko). Tämä pysäköintipaikka ei näy luontopolun kartassa, sillä se on perustettu kartan laatimisen jälkeen. Nuuskalantielle käännytään Vallaistentieltä. Myös Tammimetsän polun alkupäässä on pieni, 1-2 auton kokoinen sorapohjainen kohta, johon voi pysäköidä. Tätä ei ole merkitty P-kyltillä.

Koulun ja päiväkodin alueelle pysäköiminen ei ole turvallisuus- ja käytännön syistä luvallista kouluaikaan. Kyläyhdistys ja sopimukset maanomistajien kanssa edellyttävät maastossa kulkevien pysyvän vain karttaan merkityllä opastetulla reitillä, koska osin liikutaan lähes piha-alueilla.

Huomaattehan, että luotopolun Raukkaankosken puoleisessa päässä ei ole pysäköintialuetta. Tie on mutkainen ja kapea, joten pientareelle ei voi pysäköidä. Lähistöllä on paljon yritystoimintaa, joten pihat ja liittymät niille ovat vilkkaassa käytössä ja varattu yritysten asiakaspaikoituksi. Autoa ei voi siis pysäköidä niihinkään.

HUOM: Tässä kuvassa on vielä nähtävissä rantaa pitkin kulkeva rantapolku sekä siitä Vallaistentielle kulkeva pellonpiennar-yhteys. Nämä on nyt otettu pois käytöstä, joten kulku Rauasvuorelta Asmandiaan tapahtuu joko metsässä kulkevaa luontopolkua tai Vallaistentietä pitkin.

Turku TV:n Luonto Plus -ohjelma teki jutun luontopolusta. Ohjelman juontajat Ari Karhilahti ja Ann-Mari Rannikko kulkivat luontopolulla ja kertoilivat syksyisen luonnon ilmiöistä. Ohjelma ”Luontopolulla Mynämäessä” tuli ulos Turku TV:ssä 19.9.2014 ja on edelleen nähtävissä internetissä. Saat sen auki klikkaamalla ohjelman nimeä.