Onko sinulla ylimääräisiä puita ja pensaita, joita voisit lahjoittaa Asmandiaan?

Kehitämme luonnon monimuotoisuutta Asmandiassa. Asmandian alueelle tehdään kesällä 2023 koulun viereisen metsän reunasta joen rantaan ulottuva käytävä, johon istutetaan kotimaisia kukkivia puita ja pensaita. Käytävän tarkoituksena on kehittää alueen luonnon monimuotoisuutta: Puita ja pensaita hyödyntävät hyönteiset ja linnut sekä muut eläimet. Ne myös kaunistavat ympäristöä ja tarjoavat iloa kaikille kävijöille. Kun puut ja pensaat kasvattavat hedelmiä ja marjoja, ne ovat luonnollisesti kaikkien kävijöiden – ihmisten ja eläinten – vapaasti naposteltavissa.

Tavoitteena on, että käytävä koostuu alueen asukkaiden pihoilta ja puutarhoista saaduista lahjoituksista. Nämä kasvit ovat jo valmiiksi alueen ilmastoon sopeutuneita ja pärjäävät paremmin. Kutsummekin kaikki halukkaat mukaan istutustalkoisiin, jotka toteutetaan ensi kesän alussa. Päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin. Tarkoitus on, että lahjoittajat sitoutuvat pitämään huolta tuomastaan kasvista vähintään ensimmäisen kasvukauden ajan, niin kauan, että se pärjää omillaan.

Istutettavat lajit on valittu sitä silmällä pitäen, että pölyttäjähyönteisille ja muille ötököille riittää ruokaa koko kasvukauden ajan. Suosimme kotimaisia tai alueella jo kauan aikaa puutarhoissa kasvatettuja kasveja, sillä niiden hyödyntämiseen eläimetkin ovat sopeutuneet. Tuttuja kasveja käyttämällä haluamme myös varmistaa, että emme tule vahingossa levittäneeksi luontoon haitallisia vieraslajeja. Emme siis valitettavasti voi ottaa vastaan muita puutarhakasveja tai kasveja kuin alla olevassa listassa on mainittu. Vieraslajien leviämisen ehkäisemisen vuoksi emme valitettavasti voi myöskään ottaa kasveja vastaan pihoilta, joilla on havaittu espanjansiruetanoita tai (suuria määriä) lehtokotiloita.

Näitä kasveja toivomme:
• Puna-, musta- ja valkoherukkapensaat
• Karviaismarjapensaat
• Omena-, päärynä-, kirsikka- ja luumupuut
• Metsälehmus
• Vaahtera
• Pähkinäpensas (kotimainen)
• Tuomi
• Pihlaja
• Tammi
• Raita

Otathan yhteyttä, mikäli voit auttaa puu- ja pensaskäytävän rakentamisessa! minna.hautio[at]gmail.com, 0440 755519 tai Asmandia-facebook-sivun yksityisviestillä.

Puiden ja pensaiden istuttaminen on osa Ekologisesti monimuotoinen Asmandia -hanketta, jota vetää Mynämäen Asemanseudun kylät ry. Muita ekotekoja hankkeessa ovat Asmandian niittyalueen kehittäminen, vieraslajien poistaminen ja hyönteishotellin rakentaminen.
Hankkeelle on myönnetty Leader-rahoitusta Ravakka ry:n kautta.