Onko sinulla ylimääräisiä puita ja pensaita, joita voisit lahjoittaa Asmandiaan?

Asmandian alueelle istutetaan kotimaisia kukkivia puita ja pensaita istutustapahtumassa lauantaina 20.5. klo 9-14. Tervetuloa mukaan!

Istutusten tarkoituksena on kehittää alueen luonnon monimuotoisuutta: Puita ja pensaita hyödyntävät hyönteiset ja linnut sekä muut eläimet. Ne myös kaunistavat ympäristöä ja tarjoavat iloa kaikille kävijöille. Kun puut ja pensaat kasvattavat hedelmiä ja marjoja, ne ovat luonnollisesti kaikkien kävijöiden – ihmisten ja eläinten – vapaasti naposteltavissa.

Tavoitteena on, että istutusalue koostuu alueen asukkaiden pihoilta ja puutarhoista saaduista lahjoituksista. Nämä kasvit ovat jo valmiiksi alueen ilmastoon sopeutuneita ja pärjäävät paremmin.

Koska alue on laaja ja vastaistutetut kasvit vaativat paljon huolenpitoa, toivomme, että lahjoittajat pystyisivät auttamaan tässä osaltaan. Eli pyydämme, että lahjoittaja pitäisi tuomastaan kasvista huolta mahdollisuuksien mukaan vähintään ensimmäisen kasvukauden ajan tai niin kauan, että se pärjää omillaan. Tarvittaessa autamme toki sovitusti tässä.

Mitä kasveja kaipaamme?

Istutettavat lajit on valittu sitä silmällä pitäen, että pölyttäjähyönteisille ja muille ötököille riittää ruokaa koko kasvukauden ajan. Suosimme kotimaisia tai alueella jo kauan aikaa puutarhoissa kasvatettuja kasveja, sillä niiden hyödyntämiseen eläimetkin ovat sopeutuneet.

Tuttuja kasveja käyttämällä haluamme myös varmistaa, että emme tule vahingossa levittäneeksi luontoon haitallisia vieraslajeja. Emme siis valitettavasti voi ottaa vastaan muita kasveja kuin alla olevassa listassa on mainittu. Emme myöskään voi ottaa sellaisia tuttujakaan kasveja, jotka leviävät voimakkaasti. Tästä syystä emme esimerkiksi istuta vadelmaa, vaikka se perinteinen puutarhakasvi ja pölyttäjille hyödyllinen onkin.

Vieraslajien leviämisen ehkäisemisen vuoksi emme valitettavasti voi ottaa kasveja vastaan pihoilta, joilla on havaittu espanjansiruetanoita tai (suuria määriä) lehtokotiloita. 

Näitä kasveja toivomme: 

 • Puna-, musta- ja valkoherukkapensaat
 • Karviaismarjapensaat
 • Omena-, päärynä-, kirsikka- ja luumupuut
 • Metsälehmus
 • Vaahtera
 • Pähkinäpensas (kotimainen, luonnosta otettu)
 • Tuomi
 • Pihlaja
 • Tammi
 • Raita
 • Tyrni

Otathan yhteyttä, mikäli voit auttaa puu- ja pensasalueen rakentamisessa: minna.hautio@gmail.com, 0440 755519 (arkipäivisin klo 9-18 mieluiten tekstiviestillä) tai Asmandia-facebook-sivun yksityisviesti. 

Otamme erikseen sovittaessa vastaan istutettavia kasveja myös tapahtuman ulkopuolella, mikäli ajankohta ei sovi lahjoittajalle. Järjestämme Asmandian kontin viereen merkityn paikan, johon taimia voi toimittaa tapahtuma-ajan ulkopuolella. Ota kuitenkin yhteyttä, jos viet sinne taimia, jotta ne voidaan istuttaa mahdollisimman pian. Otathan huomioon, että emme voi ottaa vastaan muita taimia kuin yllä olevassa listassa on mainittu.

Puiden ja pensaiden istuttaminen on osa Ekologisesti monimuotoinen Asmandia -hanketta, jota vetää Mynämäen Asemanseudun kylät ry. Hankkeelle on myönnetty Leader-rahoitusta Ravakka ry:n kautta.

Kuva: Hermann Kollinger / Pixabay