Yleisöilta: Etanoiden hyvikset ja pahikset – poista vieraslajit puutarhastasi!

Yleisöilta Asmandian laavulla maanantaina 9.5. klo 18.

Tilaisuudessa Leader Ravakan yhteisö- ja ympäristökoordinaattori Tuuli Jansson havainnollistaa etanoiden ja kotiloiden lajitunnistusta sekä kertoo, miten niitä voi torjua. Tule mukaan kuuntelemaan ja kyselemään.

Puutarhoissamme liikkuu monenlaista pientä porukkaa, kuten etanoita ja kotiloita. Lähtökohtaisesti nämä kuuluvat luonnon kiertokulkuun, ilmentävät elinympäristönsä monimuotoisuutta ja ovat tärkeitä hajoittajia. Etanoista ja kotiloista useimmat ovat hyödyllisiä. Jotta ei vahingossa hävitä puutarhastaan hyödyllisiä lajeja, mutta osaa torjua haitalliset lajit, on tärkeää tunnistaa esimerkiksi puutarhalle harmiton ukkoetana ja haitallinen vieraslaji espanjansiruetana.

Lehtokotilo on taas sellainen, että kun se pääsee lisääntymään liikaa, jos esimerkiksi ruohikko on venähtänyt pitkäksi ja luonut kivan kostean ympäristön, niin ne jaksavat kyllä rei’ittää kasvimaalta salaattisi. Espanjansiruetanat taas ovat kuin rotat, kun näet yhden tiedät, että niitä on varmasti lisää ja paljon. Jälki on myös sen mukaista – eli salaatit meni, kelpas perunanvarret, vuorenkilpeä on maisteltu, sipuleita on haukkailtu… Suurikokoinen pantterietana, joka on puutarhatulokas, voi hyvällä paikalla olla myös runsas, mutta se on harmiton eikä tee tuhoja”, kertoo Leader Ravakan yhteisö- ja ympäristökoordinaattori Tuuli Jansson.

Espanjansiruetanat ovat uhka. Ne lisääntyvät voimallisesti ja ovat hyviä leviämään. Ne ovat kaikkiruokaisia suursyömäreitä, mutta eivät oikein hyvin kelpaa itse millekään lajille ateriaksi. Pahisetanan lima on erinomainen kasvualusta monenlaisille bakteereille, ja ne voivat levittää tauteja. Kuivuessaan keltaiseksi muuttuva alunperin kirkas lima aivan tuntuukin ärsyttävän ihoa ja on sen lisäksi vähän vaikea saada pesemällä pois.

Kullakin lajilla on hyvin tunnusomaiset piirteet ja niitä on vaikea sekoittaa toisiinsa. Ulkonäön lisäksi tunnistamisessa auttaa myös nähtyjen yksilöiden lukumäärä.

Vasemmalla pantterietana (harmiton), oikealla espanjansiruetana (vieraslaji, joka tulisi hävittää).

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Tilaisuudessa on tarjolla nokipannukahvit ja muuta mukavaa. Alueella on parkkipaikka ja kuivakäymälä. Sen järjestävät Mynämäen Asemanseudun kylät ry ja Leader Ravakan EkoTeko-hanke.

Asmandiassa järjestetään toukokuussa toinenkin tapahtuma. Keskiviikkona 18.5. klo 18 teemana on: Auta pörräisiä kotipihallasi – vinkkejä ötökkäystävällisten ympäristöjen rakentamiseen. Ekologinen puutarhuri Maritta Danielsson kertoo, millaisia ympäristöjä omalla pihalla kannattaa suosia, jotta siellä olisi myös pörriäisten hyvä asustaa.

Jaamme molemmissa illoissa halukkaille roskistarroja, jotka myöskin on tuotettu yhteistyössä EkoTeko-hankkeen kanssa.

(Teksti: Tiina Saaresranta, hankekoordinaattori, EkoTeko-hanke)