Taidepolku Bonjour yhdisti luontopolun ja taiteen ja toi mukaan ripauksen ranskalaisuutta tuomalla mukaan joitakin hankekumppaneiden taiteellisia esityksiä. Pääosaa tapahtumassa näyttelivät kuitenkin mynämäkeläiset itse; taidepolulle sai ilmoittautua esiintyjäksi kuka tahansa, jolla oli taiteellista esitettävää. Lopulta esittäjiä luontopolulla, Asmandiassa ja Aseman koulun ympäristössä oli noin 150 ja esityksiä noin 50.
Tapahtuman suosio ylitti odotukset, sillä paikalle saapui noin tuhat katsojaa. Aseman koulu oli aktiivisesti mukana ohjelmassa ja koulu järjesti tapahtumalauantain koulupäiväksi. Koululaiset mm. tekivät taiteilija Antti Huovisen kanssa ”lentävän koneen” metsästä löytyneistä materiaaleista. Teos nostettiin puuhun laavun viereen. Erityisen merkittävää tapahtumien toteuttamisessa on ollut paikallisten yrittäjien kanssa tehty yhteistyö: heiltä on saatu paitsi sponsorointitukea myös osaamista ja tapahtumassa tuiki tarpeellista kalustoa.
Mynämäen Asemankoulun ympäristö, Mynäjoen ranta ja metsäinen luontopolku Rauas- ja Linnavuorilla – siinä oli kokonaisuus, jossa lauantaina 8.9.2012 liikuttiin paikallisen kyläympäristön sekä kulttuurin ja taiteen omaperäisessä maastossa. Maasto oli vaihtelevaa ja yllätyksiä täynnä!
Kylä voi olla paitsi tärkeä ja tavallinen asuinseutu, myös inspiroiva tausta kulttuurille ja taiteelle. Aseman kylä on ainutlaatuisuudessaan täynnä mahdollisuuksia! Aseman kylän henki tuli esille kukkulalle noustessa tai jokea pitkin liukuessa, mutta myös kaikissa kohtaamisissa, esityksissä ja taideteoksissa jotka tähän ympäristöön sijoittuivat. Kylän henkeä olivat kaikkien kädet ja jalat, jotka Taidepolun ympäristössä liikkuivat, yhdessä tehden, yhdessä kulkien.
Päivän tapahtuma osoitti, että kulttuuriteot ja taide voivat tulla myös maaseudulle ja luontoon, lähelle kylän asukkaita. Toiveena oli, että Taidepolulla osallistuja ja ympäristö kohtaisivat toisensa. Jokainen löysikin oman taidepolkunsa valitsemalla monipuolisesta tarjonnasta itselleen mielenkiintoisimmat osiot ja mieluisimman tavan kulkea tapahtumapaikkojen välillä.
Ilmassa oli inspiraation tunnelmaa paikallisten taitajien tuodessa esiin osaamistaan äänien, kuvien, sanojen, liikkeiden, ja käsitöiden muodossa, lavalla tai luonnon keskellä. Ripaus ranskalaisuutta toi erityismaustetta tähän hyvään päivään, bonjour! Kansainvälistymishankkeen myötä Asemanseudulla oli mahdollisuus kokea ranskalaisten maaseutukylien henkeä, taiteellista tuotantoa sekä etelän ja pohjoisen välisen yhteistyön tuomaa energiaa.
Pävän aikana nähtiin ja kuultiin kylän, kunnan ja seudun tuttuja ja vähemmän tunnettuja eri ikäisiä esiintyjiä ja osallistujia. Mukana oli kulttuurin ja taiteen sekä ammattilaisia että harrastajia, mm. muusikoita, tanssijoita, kuvataiteilijoita, nukketatteria, käsityöläisiä, näyttelijöitä, sirkustaiteilijoita. Yli 50 esitystä n. 150 esiintyjän voimin! Kansainvälistymishankkeen myötä tapahtumassa oli nimensä mukaisesti myös kansainvälistä tunnelmaa ja ranskalaisia esiintyjiä.
Taidepolun esiintyjillä oli vapaat kädet tuoda esiin erityistaitojaan lavalla tai luontopolun keskellä. Ympärillä oleva kylämaisema, luonto ja liikkuva yleisö antoivat esiintyjille ennenkokematonta inspiraatiota. Kulkija voi heittäytyä seikkailun tunnelmaan vaihtelevissa taide-esityksissä ja ympäristössä. Mukaan tarvittiin vain kunnon ulkoilujalkineet ja avoin mieli.
Lämmin kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille – esiintyjille, talkooväelle, sponsoreille, yleisölle – jotka lähditte mukaan rikastuttamaan Asemanseudun kylämaisemaa ja kulttuuri-ilmapiiriä. Tervetuloa kylään uudelleen!
Lue lisää tapahtumasta Koneen säätiön nettisivulta.
Esiintyjät/ näytteilleasettajat päivällä:
- Taidenäyttelyt Aseman koululla klo 11-17
- Kuvataideyhdistys Vakku ry
- Pentti Peura, taiteilija
- Aseman koulun ympäristö klo 12-17
- Kerttu Aaltonen ja Nukketeatteri Piironginlaatikko
- Pia Bartsch, yhteisötaiteilija
- Antoine Choplin, ranskalainen kirjailija ja runoilija
- Aseman koulun vanhempainyhdistys, opetustauluja
- Kukkahuone Augusta, asetelmia
- Leena Gustafsson, artesaani
- Kylämatka -teatteriryhmä
- Benoit Meneboo, ranskalainen valokuva/elokuvataiteilija
- Mynämäen Asemanseudun Kylät ry ja JUKOn aarteet
- Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopisto, perinnemaalin valmistajat ja takojat
- Sini Palokangas, muusikko
- Tiina Pihlajmäki, kirjailija ja erityisopettaja
- Rhönrad -rengasvoimisteluryhmä, ohjaus Nina Viitala
- Saara-Mamma ja Hannu-Vaari, varaisovanhemmat
- Turun Sirkus ry, Taikuri-Pelle Tonto ja Tasapaino-Teemu
- Hannu Verta, muusikko
- Francois Veyrunes, ranskalainen koreografi ja tanssija
- Jättiteltta Aseman koulun kentällä klo 12-17
- Pete Poskiparta, mentalisti ja taikuri
- Mietoisten nuorisoseura, Tanssakki, kansantanssijat &Tiina Heino-Saarinen, pelimanni
- Tanssistudio Point
- Anna Sirkiä, sopraano & Nita Miettinen, pianisti
- Työmiehen Hymy, rockyhtye
- Virmon pelimannit, kansanmusiikkiryhmä
- Asmandia ja laavu klo 12-17
- Aseman koulun oppilaat
- Pia Bartsch, yhteisötaiteilija
- Kari Kataja, trubaduuri
- Neuletaideteoksen tekijät, käsityön taitajat
- Veera Lapila, musiikinharrastaja
- Laurin yläkoulun kuvaamataiteen oppilaat ja opettaja Markku Karttunen
- Mietoisten Papat, vanhan ajan ongen tekijät
- Mynämäen seudun koirakerho, aglilityharrastajat
- Hannu Verta, muusikko
- Luontopolku Rauasvuorelta Linnavuorelle klo 13 – 17
- Pia Bartsch, yhteisötaiteilija
- Riikka Honkanen, kierrättäjä ja murretaitaja
- Antti Huovinen, kuvataiteilija
- Leena Kela, performanssin läänintaiteilija
- Pekka Kokko, kädentaitaja
- Laajoen kesäteatterin ryhmä
- Mieskuoron ryhmä
- Mynämäen lukion kuvaamataiteen opetus ja opettaja Markku Karttunen
- Petteri Mäki, musiikin harrastaja
- Tuula Nikala-Soiha, hymyilevä eläkeläinen, runoilija
- Nousteprassi, puhalllinorkesteri
- Sini Palokangas, muusikko
- Tanja Rantapere, mezzosopraano
- Urpo Reunanen, hanuristi
- Saara Sirkiä, huilisti
- Minna Vainio, harrastajanäyttelijä
- Katri Viili, sanataideohjaaja
- Tiina Visasalo, käsityöharrastaja
- Iltaohjelmassa (16:00-1:00) musiikkia teltan täydeltä!
- Työmiehen Hymy, suomenkielistä rockia
- Legenda 66, cover-rockia
- Pete Poskiparta, mentalisti ja taikuri
- Tomi Hentula & Myrskylintu, iskelmä- ja tanssimusiikkia
- A.S.H. , raumalaista cover-rockia
- JR Eräpalvelut, Valoa joessa
- Turun Sirkus ry: Tulishow, paikka Asmandia, Mynäjoen ranta
- A.S.H.
- The Swingroad, svengaavaa rock and rollia
Tapahtumapaikat :
- Jättiteltta Aseman koulun kenttäalueella
- Aseman koulun luokkahuoneet ja alakerran liikuntasali
- Asmandia, koulun takana sijaitseva alue Mynäjoen rannassa
- Aseman koulun piha-alue, Opintie ja Steel Mastersin kaarihalli
- Laavu Asmankolo, sijaitsee Asmandian perällä
- Metsäpolku Rauas- ja Linnavuorilla
Metsäpolulle pystyi kulkemaan joko jalan, bussikuljetuksella tai venekyydillä jokea pitkin. Kävellen reitti kulki Asmandian sillan jälkeen junaradan viertä pitkin Kapuisten alueelle, josta oli viitoitus Linnavuorelle.
Bussikuljetus lähti Jukon parkkipaikalta. Bussilla pääsi Rauasvuoren juurelle, metsäpolun alkuun tai vaihtoehtoisesti Nuuskalantien Paussipaikkaan. Vastaava kuljetus oli takaisin Jukon alueelle. Bussi kulki non-stoppina. Ensimmäinen lähtö Jukon edestä oli klo 13.00. Viimeinen paluu Paussipaikalta tapahtui klo 17.00.
Jokireitillä liikennöi 15 -17 -paikkainen ”silakruuhi”, johon pääsi Asmandian laiturilta Asmankolo-laavun edestä. Jokisivun maisemien jälkeen ruuhi vaihtoi matkustajia Rauasvuoren juurella ja suuntasi takaisin kohti Asmandiaa.
Metsäpolun pituus oli n. 3 km. Reitti ei ole esteetön. Maasto ja polku oli vaihtelevaa suomalaista metsämaisemaa, kiviä, koloja, kapeita paikkoja. Tukevat kengät olivat tarpeen! Haastavin osuus oli Rauasvuorelta Nuuskalantielle ja se oli merkitty karttaan varoituskolmiolla. Vaihtoehtoinen reitti kulki Rauasvuoren juurelta Vallaistentietä pitkin, kävellen tai bussikuljetuksella. Metsäpolku oli merkitty oranssein opastein.