Asmandia kehittyy monimuotoiseksi viherkeitaaksi

Kulunut kesä on ollut Asmandiassa puuhakasta aikaa. EkoTeko-hanke ja sen Ekosparraamo siivittivät kestävän kehityksen ideointia alkukeväästä niin hyvin, että kyläyhdistys päätti hakea Leader-rahoitusta toimenpiteisiin, joilla ideat pantaisiin täytäntöön.

Rahoitus saatiin, ja sen sekä lukemattomien talkootyötuntien avulla on kesän aikana kehitetty aluetta ja sen palveluja paremmiksi: Asmandian huoltorakennuksen jatkoksi on pystytetty liiteri, jossa polttopuu säilyy kuivana ja siten palaa puhtaammin. Kanottien rantautumislaituriin on lisätty pelastautumistikkaat mahdollisia veteen joutumisia silmällä pitäen.

Toinen keskeinen kehittämisen kohde on ympäristön siisteys. Roskaamisen vähentämiseksi on nyt lisätty roskiksia joihinkin kevyen liikenteen risteyskohtiin. Roskapönttöihin on kiinnitetty jo keväällä EkoTeko-hankkeen kanssa yhteistyössä tuotettuja tarroja, joissa kannustetaan laittamaan roskat roskiksiin sen sijaan, että ne heitettäisiin maahan. Laavulle on asennettu tuhka-astia tupakantumppeja varten.

Kolmas kestävän kehityksen kohde on alueen luonnon monimuotoisuus. Asmandian alueen kasvillisuus on inventoitu EkoTeko-hankkeen avulla ja lupaavia kasvilöytöjä on jo tehty. Näiden niittykasvien luontaista esiintymistä tuetaan poistamalla vieraslajeja ja niittämällä heinikkoa. Tämän lisäksi Asmandian frisbeegolf-radan reunaan tehdään kesällä 2023 metsän reunasta joen rantaan ulottuva biodiversiteettikäytävä, johon istutetaan kotimaisia kukkivia puita ja pensaita. Käytävän pohjaa on jo alettu pohjustaa ja se näkyy maastossa kyntöjälkenä.

Tähän istutustyöhön kutsumme mukaan kaikki halukkaat, sillä tavoitteena on, että biodiversitettikäytävä koostuu kokonaan alueen asukkaiden pihoilta ja puutarhoista saaduista lahjoituksista. Puiden ja pensaiden lajit valitaan sitä silmällä pitäen, että pölyttäjähyönteisille ja muille ötököille riittää ruokaa koko kasvukauden ajan. Kun puut ja pensaat kansavat hedelmiä ja marjoja, ne ovat luonnollisesti kaikkien kävijöiden vapaasti naposteltavissa, ja loput jäävät lintujen ja muiden eläinten iloksi. Tiedotamme tästä kampanjasta lähemmin talven aikana.

Ötököiden talvea lähdemme turvaamaan jo nyt syksyllä, kun asennamme kylän suurimman hyönteishotellin Asmandian huoltorakennuksen seinään. Haluamme samalla haastaa kaikki muutkin alueen asukkaat hyönteishotellitalkoisiin omilla pihoillaan!