Toimintakertomus 2020

Mynämäen Asemanseudun Kylät ry (rno 205.475, y 2680389-9)

Mynämäen Asemanseudun Kylät ry on vuoden 2020 aikana järjestänyt tapahtumia, talkoita ja toimenpiteitä, joilla lisättiin asuinympäristön tunnettuutta, viihtyisyyttä ja kaikenikäisten asukkaiden hyvinvointia. Koronapandemia rajoitti ja lähes lopetti suunnitellut kevään ja loppuvuoden tapahtumat.

Hallitus; pj.+ 8 jäsentä, 2 varajäsentä:

Puheenjohtaja: Mika Rouhiainen, varapj.: Ari Helasmo, Sihteeri/tiedottaja: Minna Hautio, Tiedottaja/kyläkummi: Kari Mäkelä, Rahastonhoitaja: Terttu Kokko, Kalustovastaava: Markus Gottschalk, Kanootti- ja kameravastaava: Marko Vilola, Buffettivastaavat: Marjut Henriksson, Minna Lindell, Varajäsen, latumestari: Pekka Valtonen, Varajäsen, pelituomari: Sari Verta.

Toiminnantarkastajat: Hilkka Rakkolainen ja Sinikka Kuusela, varalla Lahja Leppämaa ja Irma Tenhunen.

Kokoukset: 

Koronapandemia asetti kokouksille rajoituksia, Zoom virtuaaliyhteydellä etäkokouksina tai ulkotiloissa. Yhdistyksen hallituksella oli 10 kokousta (4 livenä, 6 virtuaali Zoom-yhteydellä), joissa käsiteltiin 142 pykälää. Lisäksi järjestettiin tapahtumien järjestelyihin ja hankkeisiin liittyviä kokouksia.

Kevätkokous järjestettiin 14.6.2020 Asmankolo laavulla, sääntömääräisten asioiden lisäksi oli kaikille avoin kyläkokous. Syyskokous 15.11.2020 Asmandian terassilla.

Toimikuntien toiminta tapahtui hallituksen sisällä työryhminä ja jäsenten vastuualueina. Kiertävät vastuuviikot, ”talkkariviikot” kaikkien hallituksen jäsenten toimesta alkoivat vkko 14 jatkuen edelleen. Toimikuntia nimettiin toimintakohtaisesti: 10 v juhla/kyläesite-(Hautio, Lindell, Mäkelä), avustushakemus-, monitoimikaukalo-, polku-, YöKylässä- ja eri talkootyöryhmiä oli useita.

Edustukset:

Koulun ja kunnan yhteyshenkilö pj. Mika Rouhiainen, Mynämäen kylien neuvottelukunta j. Kari Mäkelä, vj. Minna Hautio, Mynämäen kunnan lapsineuvosto Minna Lindell, varalla Sari Verta, Kyläkummi Kari Mäkelä, Ravakka ry:n hallituksen varajäsen Kari Mäkelä (hallituksen pj v. 2021), SPR-yhdyshenkilö Marjut Henriksson, Seurakunnan nuorisotoimi Minna Lindell. Yhdistys on Ravakka ry:n jäsen.

Ympäristön kehitys;

Kunnalla on kaavoitettuja kotitontteja runsaasti Asemanseudulla Sunilan, Kintikkalan ja v. 2019 valmistuneella Kattelus II -asuinalueilla. Mynämäen kunnanhallitus päätti, että suunniteltava Älykylä® Gadolin tulee Kintikkalan alueelle. Kauan odotettu Asemantien pyörätien jatko ja valaistus Raukkaan kohdalle ei toteutunut toimintavuonna, mutta kunnan talousarviossa v:lle 2021 työkohteen rahoitus näkyy.

Asemanseudun kehittäminen / yhdistys:

Kyläkyselyn mukaan ja siitä johdetulla Kyläsuunnitelmalla v. 2020-2025 yhdistys toteutti toimia, aloitteellinen mm. Raukkaan koskialueen ja Sunilan koivukujan osalta. Eu/Ely:n hankkeita ei ole vireillä ja Ravakan pienhankintahankkeeseen ei osallistuttu. Liikenneturvallisuuteen mm. Opintielle yhdistyksemme esitti parannuksia.

Luontopolkureitistö: 

Luontopolkureitistön uusin osuus Vallaisista Linnavuorelle on saanut suuren suosion, Rauasvuorta tai Tammimetsää unohtamatta. Uusi keskeisellä paikalla oleva Nuuskalan P-Paikka (Nuuskalantie 26, Leena ja Teuvo Tuokon pihalla) saatiin syksyllä käyttöön. Iso maastokartta koko alueesta ja reitistä on Asmandian kontin Info-seinässä. Rantapolku eli pistoreitti joen rannassa ja levähdyspaikka ei ole toistaiseksi käytössä rautatien sähköistyksen, rautatiesillan alituksen tulvaherkkyyden ja maanomistajan toiveen mukaisesti.

Asmandia:  

Frisbeegolfrataa on parannettu. Asmandian Info-pisteessä on fbgolfkentän uusi opastaulu, jossa kerrotaan väylien pituudet, kuvaus ja vaikeus (par). Myös heittopaikoille (6 kpl) asennettiin aidot väyläopasteet ja heittopaikkkojen sepelipinta sai keinoruohomatot. Ratamme on merkattu valtakunnalliseen Suomen frisbeegolfradat sivustoon.

Ulkoilualueen käyttö on vilkastunut entisestään Korona pandemian myötä. Alue on kaikkien vapaassa käytössä, on vuoden aikana toiminut monen yhdistyksen käyntikohteena ja muutaman yrityksen sekä yhteisön ulkoilupäivän tapahtuma-areenana. Harvinaisimmista mainittakoon Elävä Keskiaika ry:n jäsenten vierailu. Kanoottien varaukset varsinkin kesäkuukausina oli ennätyksellistä. Kanootteja oli mahdollista lainata 11.4-1.11 välisenä aikana.

Kontissa sijaitseva kuivakäymälä on aina käytettävissä, eli ei lukossa. Laavulla ja alueella yöoleilu (klo 22-06) on edelleen rajoitettu. Siitä ilmoittava kieltotaulu uusittiin isommaksi ja heijastavaksi.

Perinteistä latuverkostoa tai jääkenttää ei lauhan ja lumettoman talven takia voitu rakentaa.

Jäsenistö ja talous:

Vuotuinen henkilöjäsenmaksu 10 €/hlö, perhejäsen 20 €, kannattajajäsen 20 € yksityishenkilö ja 50 € yrityksiltä. Kanoottien käyttökorvaus 5 eur/kpl, jäsenille ilmainen. Vuoden lopussa yhdistyksellä oli 117 jäsentä (43 perhe-, 28 hlö- ja 3 yritysjäsentä).

Toimintavuoden talous tipahti hiukan miinukselle rakentamisista, hankinnoista, ostoista ja vähäisistä tapahtumista johtuen. Ilman jäsen- ja kannatusjäsenmaksuja, talkoorahaa 550 eur, avustuksia 300+460 eur ja omatoimista varainhankintaa tämä toiminnan vuosi ei olisi ollut mahdollinen.

Kyläyhdistyksellä ei ole nyt velkaa eikä vireillä olevia hankkeita, mutta on 10 vuoden hoito- ja ylläpitovastuu rakennetusta ympäristöstä ja hankitusta omaisuudesta. Huolto helpoksi -hankkeen loppuraportti hyväksyttiin.

Tiedotus:

Yhdistyksen tapahtumista, kokouksista ja tekemisistä tiedotettiin kylätiedotteilla 5.4 ja 15.8 (2 x 270 kpl), kotisivulla ja kahdella fb-sivulla sekä ilmoituksin ja omin tai toimituksellisilla jutuilla Vakka-lehdessä.

Hankkeistamme on tehty juttuja Leader-yhdistysten, Varsinais-Suomen Kylien ja Ravakan julkaisuihin, painettuihin ja sähköisiin. Asmandiasta ja luontopoluista tehtiin Ravakan toimesta youtube-filmi.

Talkoot:

Kaunis kevät ja kuuma kesä työllisti Asmandian alueen pelikenttien hoitajia mm. frisbeegolf-kentän ylläpito vaati runsaasti ruohon ja heinänleikkuuta. Iso alue, lukuisat kohteet varusteineen ja pitkä polkuverkosto vaativat jatkuvaa huoltamista, uusimista ja silmälläpitoa, joita vuodenkierto, käyttö ja ilkivaltakin aiheuttaa. 

Tapahtumat:

Yhdistyksen KAIKKI talven ja kevään tapahtumat jouduttiin perumaan joko talven leudon sään tai koronan takia. Korona määriteltiin epidemiaksi 12.3.2020 jolloin kaikki yleisötapahtumat kiellettiin. Talvella ei ollut yhtään lunta tai riittävää pakkaskautta. Samoin peruutettiin myös 21.11 pidettäväksi aiottu 10/40-vuotisjuhlamme.

Hyvän mielen Beach volley-turnaus pelattiin lauantaina 22.8 klo 15 alkaen. Joukkueita oli neljä, The One -kiertopalkinnon voittaja oli Team Moisio Nousiaisista. Palkinnon lahjoitti HeGo Oy.

Samana päivänä Asmandiassa järjestettiin YöKylässä tapahtuma klo 18 alkaen Petangue- ja Virmo Disc Golf ry:n avustamina. Ohjelmassa oli kilpailuja, yhdessäoloa, karaoke/yhteislaulua Heikki Sikilän ja Matti Rinnolan johdolla terassilla, kokon poltto ja yöpyminen teltoissa. Vetonauloina pomppulinna ja tavaraonginta. Kävijöitä illassa 80 henkilöä, joita sateinen, epävakainen sää ja korona-aika verotti. Yöpyviä telttakuntia oli vain 2.

1-24.12 kyläyhdistys järjesti ensikertaa Asemanseudun liikunnallisen joulukalenterin, jonka ”luukkuina” toimivat valoisat jouluiset koristelut ympäri Asemanseutua yksityisillä ja julkisilla pihoihin. Luukut paljastettiin päivittäin Asmandian facebook-sivulla, ja samalla niissä esiteltiin Asemanseudun aluetta, taloja, pihoja, yrityksiä, nykyisyyttä ja historiaa. Joulukalenteriluukkujen bongaus oli myös kilpailu, jossa luukkujen ohessa olleista kirjaimista piti muodostaa jouluinen lause. Oikea lause oli “Joulun taikaa joulun aikaan”. HeGo Oy:n lahjoittaman 50 eur lahjakortin voittivat Mirja ja Markku Salminen.

Joulukalenteri sai paljon positiivisia, ilahtuneita kommentteja tekijöiltä ja alueella liikkuneilta. Tavoitteena onkin tehdä v. 2021 entistä upeampi joulukalenteri, ja samalla haastetaan alueen yrityksiä mukaan lahjoittamaan kilpailuun palkintoja. Kilpailun arvonta filmattiin 6.1.2021 ja video julkaistiin Asmandian facebook-sivulla. Suosituimmaksi luukuksi nousi ensimmäisen, Norlandia Laineen päiväkodin jouluikkuna. Paljon tykkäyksiä sai myös viides luukku huvimaja Katteluksen alueella sekä itsenäisyyspäivä-aiheinen luukku nro 6. Kunniamaininta annettiin matonpesupaikan läheisyydessä olleelle pukin reki-aiheiselle luukulle 21.

Muuta

Sähkön /sähkötolpan saamisesta Asmandian alueelle tehtiin esitys/anomus kunnalle yhdessä koirakerhon kanssa. Vastaus kielteinen.

Anottiin kunnalta yleisavustusta, kulttuuriavustusta ja talkoorahaa. Osallistuttiin kunnan yhdistysiltaan 16.1, jossa kartoitettiin yhdistyksien eri tapahtumia toimintavuodelle.

Osallistuttiin Rakenna&sisusta -messuille 7-9.2 Mynämäen kunnan osastolla.

Lähestyttiin kuntaa kirjeellä Opintien turvallisuudesta. Liikennemäärä on kasvanut mm. päiväkodin tultua ja yritysten raskasliikenne käyttää samaa tietä.

Ravakan ja V-S Leader-toimintaryhmien tapaaminen Asmandiassa 14.2.2020. Suomen luonnonsuojeluliiton Hirvijokilaakson yhdistyksen vuosikokous laavulla 21.3, Nykkeli-hyvinvointipalvelut Oy, LC Mietoinen Ulricat, Sydänyhdistys, Mietoisten Eläkeliitto, Ravakan lauteilla ja laavulla -tapahtuma, HalooMaaseutu jutunteko ja kuvaus, juttu Meidän Mynämäki-lehdessä, 4H-kerhon ankkajahti, Youtube.com Polkuja pitkin video.

Osallistuttiin 26.2 kunnan ja Valonian neuvotteluun koskien Raukkaan kosken puuston raivausta ja alueen Vallaistentien puoleisen alueen virkistyskäytön mahdollistamista (hall.ptk. § 33). Omistaja lupautui hoitamaan puustoa, kyläyhdistys kyltittää reitin ja kunta kustantaa kyltit.

Luontopolun Vallaisten-Linnavuoren osuudella talvimyrsky kaatoi puita, jotka maanomistaja Jari Marttila luovutti kyläyhdistykselle. Eri pienryhmien aherruksella (Valtonen, Virtanen, Mäkelä, Hautio, Lindell) isot puut saatiin Asmandiaan klapitukseen ja säiliövarastoon, edelleen Asmankolon tulisijassa käytettäväksi.

Asmandian kanoottien vesillelasku/nostopaikan ponttoonilaituri uusittiin kaikilta osin 783 eur, vanha laituri siirtyi maalle katselutasanteeksi ja ent. menosilta Rauasvuoren polulle.

Saatiin lahjoituksena multaa kolme kuormaa maaston ja ruohikon tasauksiin ja paikkauksiin. Alueen varustetasoa paranneltiin, tuhkalapioilla, huussin kahvalla, peliverkolla, polttopuilla, kyltityksillä; Katolle kiipeäminen kielletty, Oleskelu kielletty 22-06, fbgolfväyläopasteet, riistakameran liittymä.

Asmandian virkistys- ja ulkoilualueen karttoja tilattiin lisää 500 kpl.

Tehtiin vanerisia pääsiäismunia ja ”Hyvää pääsiäistä” kyltti Opintien varteen ja Asmandiaan. Myös leikkimielinen haaste pääsiäisaiheisista pihakoristeista julkaistiin ja tehtiin malliksi muutama. Samoin Vappuna vanerisilla vappupalloilla ja ”Hyvää Vappua” kirjaimilla.

Vapunaattona Asmandiassa ”kioski”, munkki- ja simamyyntiä ennakkovarauksin ja ulkoilijoille.

Sunilan koivukujan osalta kunta on tilannut kuntokartoituksen ja tekee suunnitelman puustosta.

Outdoor Leader -hankkeella Ravakan henkilöt tekivät parin minuutin videon YouTubeen luontopolusta ja Asmandiasta, julk 6.8.

Osallistuimme Wirmon markkinoille 8.8 Ravakan kanssa markkinoimassa omaa YöKylässä tapahtumaa.

Uusi P-paikka avattu luontopolun keskeiselle paikalle, Nuuskalantie 26, Leena ja Teuvo Tuokon navetan luo.

Varattiin 21.11 10/40 v-juhlapaikaksi Mynämäen Työväentalo, joka peruutettiin lokakuussa koronan voimistuessa.

Haloomaaseutu.fi -sivulla julkaistiin juttu yhdistyksemme hankkeista.

Kevään, kesän ja loppuvuoden Asmandian alueen ja luontopolun hoito tapahtui 10 henkilön voimin vuoroviikoin vkko 14 lähtien. Yhteinen talkooviikko oli 44 ja talkoopäivä 1.11, jolloin Asmandian alue laitettiiin talvikuntoon.

Yhteistyökumppanimme, joilta olemme monin eri tavoin saaneet apua vuoden aikana:

Rouhiaisen Kivi Oy, MR Apupalvelut Ky, Kokon Moniapu, HeGo Oy, Steel Master Finland Oy, Sundellin Puutarha, Rakennuspalvelu M. Hurme, Osuuskunta Ratas ja Ruuvi, Norlandia Päiväkodit/Norlandia Laine, Rakenne-Kylänpää Oy, Louhinta Viili Oy, Tmi Leena Gustafsson, Aseman koulu, Mynämäen kunta, Ravakka ry,

Kiitos!

Yhdistyksen ylläpidon alaiset rakenteet ja tarvikkeet

● Liikunta-alueet: monitoimikaukalo päätyverkkoineen, rantalentopallokenttä, petanque-/mölkkykenttä, 6-korinen frisbeegolf-rata, koripallokorit, pelimaalit, lentopalloverkko+pallot, frisbee-, petanque- ja mölkky-pelivälineet.

● Asmandian virkistysalue: Asmandian laavu, tulisija, kuivakäymälä, varastokoppi, markiisi, terassi, lipputanko ja liput, Ajan Kiertokampi -monumentti, ponttoonilaituri, kanootit, suuntaviittojen “toteemi”, napakelkka, seinäkartat, P-kyltit, kieltokyltit, roska- ja kierrätyssäiliöt, postilaatikot, tienviitat, 1,5 ha heinämaata ja ruohikkoa, pusikkoa.

● Luontoreitistö: Kyltitys, viitoitus, levähdyspaikat, sillat, penkit-pöydät, näköalatorni, näköalalava, QR-koodit, 2,4 km maastopolkua/ reitistöä; Linnavuori, Rauasvuori, Tammimetsä, Raukkaan rantautumispaikka.

● Muu: kyläkyltit 3 kpl, mainostaulut, ruohonleikkurit, moottorisaha, raivaussaha, porakone, kottikärry, peräkärry, vesisäiliöt, kaapelikelat, teltta, ilmoitustaulu, riistakamera, puutavaraa, 2 kahvipannua, ym. pientavaraa.