Toimintakertomus 2021

Koronatilanne on pitänyt ottaa huomioon koko toimintavuonna tapahtumia ja kokouksia järjestettäessä. Alku- ja loppuvuonna Varsinais-Suomi siirtyi koronan leviämisvaiheeseen, suosituksia ja kokoontumisrajoituksia tiukennettiin. Vain kesäaikaan sai harrastaa ulkotiloissa tapahtuvaa aikuisten yksilö- ja ryhmäharrastus- sekä kilpailutoimintaa. Kokouksiakin voitiin hetken pitää sisätiloissa voimassa olevia suosituksia noudattaen. 

Kokoukset

Hallitus kokoontui vuoden aikana 10 kertaa, 130 pykälän verran, etänä, livenä tai hybridinä.  Eri tapahtumatoimikunnat ja talkootyöryhmät kokoontuivat Whatsapp-kutsulla ennalta sovitusti tai nopeallakin aikataululla. Kevät- ja syyskokoukset pidettiin sääntöjen puitteissa avoin kyläkokous-periaatteella. ”Talkkariviikot”, eli Asmandian ym. alueen hoitovuorot menivät hallituksen jäsenten sukunimien mukaan aakkosjärjestyksessä ympäri vuoden.

Jäsenistö

Vuotuinen henkilöjäsenmaksu on 10 €, perhejäsenyys 20 €, kannattajajäsenmaksu 20 € yksityishenkilöltä ja 50 € yrityksiltä. Kanoottien käyttökorvaus on 5 €/kanootti/kerta, jäsenille ilmainen. Kylätiedote, joka jaettiin kotitalouksiin 4.2, sisälsi jäsenmaksulapun, jäsen/tilitietoja löytyy yhdistyksen Facebook-sivulta ja kotisivun joka sivulta. Kesällä lähti s-postina ”karhukirje”.  Jäseniä yhdistyksessä oli vuoden viimeisenä päivänä 126.

Toiminta 2021

Talvi:

Latu saatiin avattua 14.1.21 Asmandian pelloille ja Nuuskala-Vallainen lenkille. Säät suosivat hiihtoa, joten latupolkuverkosto oli kovassa käytössä. Laduista tehtiin kartta ja latuseloste paperisena sekä Facebookiin.

Monitoimikaukalo saatiin myös luistelukuntoon 14.1. viiden miehen viikon aherruksen tuloksena. Koulun vanhassa kaivossa tuntui vettä riittävän viereiseen rusettiluistelukenttäänkin. Kovassa käytössä kaukalon pleksi halkeilli ja siihen tuli reikiä. 

Liikunnallinen Joulukalenteri 2020 onnistui hyvin ja sai paljon näkyvyyttä. Tästä rohkaistuneena päätettiin jatkaa ja kehittää joulukalenteria. Uusi joulukalenteri avasi luukkunsa 1.12.2021 jo perinteisesti Norlandia Laine – päiväkodin ikkunassa. ”Joulu tulee Asemanseudulle” ja päättyi 24.12. Asmandiaan terassin kuusen muodossa. Kunnan myöntämä yleisavustus 300 € käytettiin liikunnallisen joulukalenterin toteutukseen.

Koululaisilla oli Asmandiassa ulkoilupäivä 19.2. He pystyivät hyödyntämään viimeistä talvipäivää hienosti: hiihtäen, napakelkkaillen ja makkaraa paistaen. Päiväkotilaiset viettivät myös ulkoilupäivää. Talvi päättyi Asmandiassa 20.2. sekä jäällä että lumella, siis juuri talviloman alkaessa.

Kevät:

Asemanseudusta pääsiäisseutu -kampanja (28.3.-6.4.) onnistui yli odotusten: noin 22 kyläläistä ilmoitti kuvansa mukaan yhdistyksen Facebook-sivulle. Eniten tykkäyksiä sai Steel Masterin Pentti Unelma -noita 72 kpl, eniten katseltu oli Aija Orvaston pääsiäisluukku klapipinossa.

Asmandiassa oli pääsiäisen aikaan pääsiäisterassi ja neljä kuvakilpailupaikkaa 2.-5.4. Asmandian alueella. Kuvakilpailun kohteista muodostui sana TIPU. Kävijöitä on kuitannut vihkoon yli 100, näistä perheitä/ryhmiä 32.

Kevätkokous oli helatorstaina 13.5.2021  Asmandian terassilla, myös ZOOM-yhteydellä ennakkoilmoittautuneille jäsenille. Toiminnantarkastajat Hilkka Rakkolainen ja Sinikka Kuusela olivat esittäneet “puhtaita papereita” hallinnolle.

Markus Gottschalkin lahjoittama omenapuu istutettiin ja laituri sekä kanootit vietiin paikalleen 11.-12.4.

Valtolan/Kuivelan uuden sillan puomit ja kaiteet on asennettu 26.4. ja silta on käyttökunnossa. Silta on monen asemanseutulaisen ulkoilu- ja oikopolku keskustaan.

Mynämäen kunnan keväinen alue- ja tonttisuunnistus järjestettiin 12.-16.5, rasteja oli viisi kappaletta Asemanseudulla. Yksi rasteista oli mm. Asmandiassa (nro 3. Sunilan navetta, 4. Arolantie 11 = Katteluksen uusi as.alue, 5. Kintikkalan matonpesupaikka, 6. Asmandian muistomerkki, 7. Raukkaansilta).

Kesä:

Mynämäen nuorisotoimi järjesti yhdessä 4H:n kanssa kesänuokkarin Asmandian laavulla 9.6.

Tammimetsän ympäriltä oli talvella kaadettu sekametsä, mikä teki alueesta ”rähjäisen” näköisen. Metsätyön jäljet haittasivat alueella kulkemista karttapolun mukaisesti. Tämän johdosta alueelle vietiin lisäkyltti, jossa ”sallitaan kulku koko alueella”, siis poikkeaminen merkityltä polulta. Samoin Vallaisissa radan sähköistys vaati puiden kaatoa 30 m:n suoja-alueelta, mikä hetkellisesti rajoitti ulkoilureitin käyttöä.

HyvänMielen Beach-volley-turnaus oli suunniteltu pidettäväksi 21.8. Kuitenkin se päätettiin terveysturvallisuus huomioiden peruuttaa, koska 4.8 Varsinais-Suomi siirtyi koronan leviämisvaiheeseen ja sen myötä suosituksia ja kokoontumisrajoituksia tiukennettiin.

Kahdeksan uutta geokätköä on tehty luontopolun varrelle. Geokätköt on tehnyt yksityinen geokätköharrastaja, joka ei halunnut nimeään julkiseksi.

Talkoolaisten ja kylähallituksen yhteinen jouluruokailu oli koulun tiloissa 15.12.

Kaukalon peruskorjaus -suururakka

Heinä-elokuun aikana monitoimikaukalon vanhat laidat purettiin ja uudet asennettiin talkootyönä. Laitamateriaali tilattiin mynämäkeläisen FinnHeva Oy:n kautta päätukijamme Steel Masterin avustuksella. Siten monitoimikaukalomme nimettiin SMF AREENAksi. Myöhemmin tilattiin vielä alalaidan potkulistat. Tukimainosten myynti eteni suunnitellusti syksyn aikana ja tarvittava summa miltei saavutettiin. Areena tuli paljon alkusuunnitelmia kalliimmaksi.

Mainos/kiitostaulun isosta koosta ja sijainnista oltiin yksimielisiä. Hego Oy toimitti kyltin metallikehikon, Vekkuli-teippipaja suunnitteli mainosten osuuden. Kyltti pystytettiin jo lokakuussa. Kylttiin sijoitettiin kaikki kaukalon peruskorjausta tukeneet tahot: Steel Master Finland Oy, Rouhiaisen Kivi, HeGo Oy , Mynämäen kunta, OP Vakka-Auranmaa, Muovitech Finland Oy, Timeka Oy, Louhinta Viili Oy , Taksi Kimmon Kyyti, Taksiliikenne Syren&Muurama , Varsinais-Suomen Konetarvike, FinnHeva Oy, Tuplabussi Urpo Muhonen, Kasitien Katsastus , Procolor Juha Käkönen, Veraisen Sora, Rauta-Apaja, Ravintola Oskar,  Vakka/Vakka-S Sanomat, Pesu-Eerika, Lasten OZ , Rakennuspalvelu M. Hurme, Liikenne T.Heino Ky , Osuuskunta Ratas ja Ruuvi, Sundellin Puutarha, Helwin Virvoke, Norlandia Päiväkodit, LEADER Ravakka, Aseman koulu, Vekkuli Teippipaja, Rakenne Kylänpää Oy, Mynämäen Asemanseudun Kylät ry:n hallitus ja jäsenet, kylän asukkaat, talkooväki. Myös kunnan myöntämä 800 €:n talkooavustus hyödynnettiin tähän tarkoitukseen.

Areenan avajaiset pidettiin 5.12. Sponsoreille lähetettiin henkilökohtainen kutsu asiasta ja kylälle tehtiin tiedote. Avajaisjuhlallisuuksien lisäksi tapahtumassa oli paljon joulu- ja talviaiheista ohjelmaa koko perheelle. Joulupukkikin oli paikalla jakaen yllätyspussin kaikille lapsille. Heitä oli lisäksi ilahduttamassa oikea jääkuningatar ja jääprinsessa. Kyläyhdistys yhdessä Steel Masterin kanssa tarjosi väelle riisipuurot ja rusinasopat. 

Kyläyhdistys seuraa alueen kehittämistä ja osallistuu siihen:

Muutenkin alueella on tekeillä paljon hankkeita, joihin yhdistys osallistuu aina voimiensa mukaan ja mikäli aihe sopii yhdistyksen kulloiseenkin toimintasuunnitelmaan. Aina ei pystytä varsinaisesti osallistumaan, mutta tietoja ja vinkkejä annetaan mielellään myös muille kehittäjille. Esimerkiksi yhdistys on vastannut “Pyörämatkailun helmet kartalle” -kyselyyn, joka koskee Akselikuntien pyörämatkailureittien kehittämistä 24.9.

Mynäjoen valuma-alueen kartoitus ja vesiensuojelutoimenpiteiden yleissuunnittelu on aloitettu. Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry laatii Mynäjoen vesistöalueelle vesiensuojelutoimenpiteiden yleissuunnitelman Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimeksiannosta. Mynäjoessa ei ole tehty koko valuma-aluetta kattavaa suunnittelua. Sekä Mynäjoen että Mynälahden vesien tila kaipaavat tilannetta kohentavia toimenpiteitä. Yhdistyksen hallituksen jäseniä osallistui asiaan liittyvään infotilaisuuteen.

Syyskokous 2022:

Syyskokouksessa marraskuussa Mynämäen kunnan tekninen johtaja Vesa-Matti Eura kertoi Asemanseudun alueen infrastruktuuriin ja rakentamiseen liittyvistä asioista (pyörätie, Älykylä) sekä Jukolan viestiin liittyvistä liikenteenohjauksesta ja tapahtumarakentamisesta.

Syyskokouksessa hyväksyttiin vuoden 2022 toimintasuunnitelma ja talouarvio, ja samalla valittiin kyläyhdistyksen hallitus seuraavalle toimikaudelle:

Puheenjohtaja: Markus Gottschalk (kausi 2022-23)

Hallituksen jäsenet: Mira Pihlman, Hannu Hynnä, Kari Mäkelä, Marjut Renvall, Ari Helasmo, Terttu Kokko, Marjaana Naatula-Kauppila ja Mika Rouhiainen.

Hallituksen varajäsenet: Petrik Hagström, Arto Peippo, Minna Hautio.

Muuta merkittävää

Kaksi kylätoiminnalle merkittävää henkilöä täytti 80-vuotta, Sinikka Kuusela ja Veikko Rouhiainen. Kyläyhdistyksen edustajat kävivät onnittelukäynnillä. Onnea ja kiitos pitkäaikaisesta toiminnasta!

Uudet hankkeet

Päätettiin hakea Ravakan Yhtene ympäristö -teemahankkeesta rahoitusta mönkijän perässä vedettävän niittyleikkuri/niittokoneen hankintaan. Anomus tehtiin 2021 puolella, hankinta Ravakan päätöksen jälkeen 2022 puolella.